BUSINESS & FINANCE

Barclays: Γιατί είναι τόσο αδύναμο το ευρώ και πόσο θα πέσει ακόμα;

Barclays: Γιατί είναι τόσο αδύναμο το ευρώ και πόσο θα πέσει ακόμα;

Η κατάρρευση του ευρώ, από τα επίπεδα του 1,12 στο 1,05 τον Απρίλιο, κινήθηκε κόντρα στις αποτιμήσεις, στο γεγονός ότι οι κινήσεις της Fed  είχαν προεξοφληθεί, στα καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία και στη συνεχιζόμενη επανατιμολόγηση των κινήσεων της Fed. Σύμφωνα με την Barclays, ένα μέρος της πτώσης του ευρώ οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες. Ο μεγάλος λόγος πίσω από την κατάρρευση του νομίσματος, ωστόσο, είναι η διαφορά φάσης ανάμεσα στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού και εφάρμοσαν ένα μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης, η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα  κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από το potential της οικονομίας. Για να αλλάξει αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα, θα απαιτούνταν ένα πολύ μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, δηλαδή μία ύφεση, εξηγεί η Barclays.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της, ακόμα και εάν η οικονομική δραστηριότητα μειωθεί.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται κάτω από το potential της, με την Barclays να προβλέπει ότι το χάσμα αυτό θα κλείσει πολύ απότομα στα επόμενα 1-1,5 χρόνια.

Για την  ώρα, τα όποια μικρά σοκ δεν αλλάζουν την τροχιά των οικονομιών, όμως ένα μεγάλο κυκλικό σοκ (που θα μπορούσε να προκύψει από την αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Κίνα ή τη διατάραξη των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη) θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να εκτροχιάσει την πορεία σύγκλισης των οικονομιών.  

Το τελικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο επίμονα χάσματα στα επιτόκια μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και ένα ακόμα ασθενέστερο ευρώ, εξηγεί η Barclays.

Πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι το ευρώ έχει πιάσει «πάτο» στα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνει ο οίκος. Στα υψηλά του Απριλίου,   η αγορά τιμολογούσε αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης σε πέντε από τις έξι επόμενες συνεδριάσεις της Fed για το υπόλοιπο του έτους. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να κορυφώνει και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας επιβραδύνουν. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά στοιχεία (δείκτες PMI) και τα πολιτικά γεγονότα (γαλλικές εκλογές) εξελίχθηκαν θετικά.

Η ΕΚΤ υιοθετεί έναν πιο αυστηρό τόνο και η αγορά έχει επανατιμολογήσει σημαντικά τις προσδοκίες της για τα επιτόκια. Πέραν αυτών, το ευρώ κινείται σε επίπεδα που θεωρούνται χαμηλά κύκλου για την τελευταία δεκαετία. 

Παρόλα αυτά, η πτώση του ευρώ έχει κερδίσει momentum με έναν τρόπο που η Barclays ομολογεί ότι δεν περίμενε. Όπως εξηγεί, αυτή οφείλεται στα lockdowns στην Κίνα και στις ανησυχίες για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη,  παράγοντες που έπληξαν δυσανάλογα το ευρώ.

Το γεγονός ότι το ευρώ εμφανίζεται πολύ ευαίσθητο στους κινδύνους αυτούς οφείλεται στην αρχική θέση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και παρότι αυτή αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον έναντι των ΗΠΑ, ένα πιθανό σοκ στην ανάπτυξη θα μπορούσε να  εκτροχιάσει αυτή την προοπτική και κατ΄ επέκταση, να σπρώξει το ευρώ ακόμα χαμηλότερα, καταλήγει η Barclays. 

Διαβάστε επίσης: 

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω: Προς το 1 προς 1 με το δολάριο

Δολάριο: Συνεχίζει την «επέλασή» του σε υψηλό 20 ετών έναντι των ανταγωνιστών του

Σε ελεύθερη πτώση οι συναλλαγές με ευρώ λόγω Ουκρανίας

Βίσκο (ΕΚΤ): «Βλέπει» αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News