Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 21:19
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Τρισέ προς τις αγορές: Μην στοιχηματίζετε κατά της Ευρωζώνης

Το μήνυμα Τρισέ προς τις αγορές: Μην στοιχηματίζετε κατά της Ευρωζώνης

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει ένα μήνυμα για την αγορά: Μην στοιχηματίζετε κατά της ζώνης του ευρώ.

«Μου φαίνεται πολύ σαφές ότι η αγορά δεν πρέπει να πιστέψει ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν κερδοσκοπία χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Τρισέ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg Television. «Δεν μπόρεσαν στο παρελθόν και δεν θα το κάνουν ούτε στο μέλλον».

Ο Τρισέ αποσύρθηκε από την ΕΚΤ το 2011 και ήταν στους τελευταίους μήνες της θητείας του που η κεντρική τράπεζα αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια. Με μια αρχική αύξηση στις 21 Ιουλίου που αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά περαιτέρω κινήσεων, οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν ένα νέο εργαλείο για να συγκρατήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων από τον πανικό καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού.

Η ΕΚΤ έχει αρκετά περιθώρια κινήσεων όταν γίνεται εμφανές ότι η επίδραση της νομισματικής πολιτικής παρεμποδίζεται από αβάσιμες κερδοσκοπίες, τόνισε ο Τρισέ. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχει άφθονο υλικό στο οπλοστάσιό της για να αποφύγει τον κατακερματισμό.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πρόσω ολοταχώς για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Bloomberg: Το εργαλείο της ΕΚΤ έχει όνομα αλλά ίσως να καθυστερήσει

ΕΚΤ: «Όχι» της Γερμανίας στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News