Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 19:13
BUSINESS & FINANCE

Έτσι βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο

Έτσι βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό έναν μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπό μια οπτική, έτσι περιορίζονται οι ανησυχίες ότι η επιβολή κυρώσεων θα μείωνε δραματικά την προσφορά και θα προκαλούσε υπερθέρμανση στην αγορά φυσικών φορτίων.

Τα διυλιστήρια της Ινδίας άρπαξαν πολλά φορτία της ρωσικής πετρελαϊκής ναυαρχίδας Urals αυτόν τον μήνα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τις ποικιλίες της Μέσης Ανατολής που συνήθως αγοράζουν από το Άμπου Ντάμπι και το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια πιστεύεται ότι εξακολουθούν να στοχεύουν στην αγορά φορτίων από την ανατολική Ρωσία – πιθανότατα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου μήνα, υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές: πόσο αργό θα καταλήξει να πουλά η Μόσχα και πού; 

Πολλοί αγοραστές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης γύρισαν την πλάτη τους στο ρωσικό αργό ως απάντηση στην εισβολή, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι θα κάνουν άλλες περιοχές – ειδικά η Ασία.

Έτσι βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο-1

«Τα ρωσικά βαρέλια φαίνονται πιθανότατα δελεαστικά», δήλωσε ο Τζον Ντρίσκολ, επικεφαλής στρατηγικής στην JTD Energy Services, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα περιορίσουν εντέλει τις πωλήσεις ρωσικού αργού με την πάροδο του χρόνου. 

«Οι Κινέζοι δεν θα τρομοκρατηθούν από τις αμερικανικές κυρώσεις και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού. Η Ινδία είναι η επόμενη που πρέπει να έχει κάποιος υπό παρακολούθηση», σημειώνει ο ίδιος

Δεν είναι παράνομο το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κυρώσεις που να απαγορεύουν άμεσα τις αγορές ρωσικού αργού, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το ποια μέτρα θα μπορούσαν τελικά να ληφθούν εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. 

Η χρηματοδότηση, η ασφάλιση και η αποστολή του ρωσικού πετρελαίου έχει καταστεί πολύ πιο περίπλοκη μετά τα μέτρα που έχει λάβει η Δύση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν την ιδέα ενός εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού αργού, αν και το μπλοκ παραμένει διχασμένο στο ζήτημα αυτό και η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι traders αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της απώλειας των βαρελιών της Urals δεν είναι τόσο βαθύς όσο περίμεναν, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά διυλιστήρια να έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα φορτία τους μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πιο πιθανό να πάρουν φορτία από τη Βόρεια Θάλασσα για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο της Urals.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το brent, στα 112 δολ. η τιμή του αμερικανικού αργού

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σενάριο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ρωσία: Να ποιος θα αγοράσει το φθηνό πετρέλαιό της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News