BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της τάξης του 5,5%, περιμένει για το 2022 η Capital Economics, προβλέποντας μάλιστα ότι οι προοπτικές της χώρας είναι ευοίωνες, συγκριτικά με άλλες οικονομίες, για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Ο οίκος στηρίζει την αισιοδοξία του στα ισχυρά μεγέθη του τουρισμού, της μεταποίησης και της απασχόλησης, ενώ εξηγεί γιατί δεν τον προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η Ελλάδα έχει ανακάμψει περισσότερο από την πανδημία σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες οικονομίες και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά καλές. 

Η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους Ρωσίας-Ουκρανίας και τα αυξανόμενα έσοδα από τον τουρισμό θα ανεβάσουν την ανάπτυξη πάνω από το 5% φέτος, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο (και έφτασε 3% πάνω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα), η Capital Economics μιλά για μια ισχυρότερη ανάκαμψη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης αλλά και σε σχέση με όλες τις μεγάλες βασικές οικονομίες, πλην της Ολλανδίας. 

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας-1

Ο οίκος στηρίζει την αισιοδοξία του για την Ελλάδα στους εξής παράγοντες: 

–          Στις προσδοκίες για μια ισχυρή τουριστική σεζόν. Οι διεθνείς αφίξεις επιβατών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες και έφτασαν στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάιο. Η εμπειρία από το προηγούμενο έτος δείχνει ότι τα τουριστικά έσοδα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνει η Capital Economics, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, η Ρωσία δεν υπήρξε σημαντική πηγή τουριστών για την Ελλάδα.

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας-2

–          Στον μεταποιητικό τομέα, που παρότι μικρός, τα πηγαίνει επίσης αρκετά καλά. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν 10% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα τον Μάρτιο και ο PMI της μεταποίησης δείχνει ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται, αν και έχει επιβραδυνθεί. 

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας-3

–          Στην απασχόληση, που αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό βοήθησε να επανέλθει η ανεργία κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με την Capital Economics, η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, η οικονομία αντιμετωπίζει αρκετούς δυσμενείς παράγοντες, αναγνωρίζουν οι αναλυτές. Ο πιο πιεστικός είναι ο πληθωρισμός που ήταν 10,7% τον Μάιο, με την Capital Economics να σημειώνει, πάντως, ότι το πλήγμα στα πραγματικά εισοδήματα θα μετριαστεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9%.

Την ίδια στιγμή, παρότι το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας επισκιάζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, οι σχετικοί κίνδυνοι είναι αρκετά χαμηλοί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Όπως σημειώνει η ανάλυση, το χρέος μειώθηκε από 206% του ΑΕΠ το 2020 σε 193% πέρυσι και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω της ταχείας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του βελτιωμένου πρωτογενούς ισοζυγίου.

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητο στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Ένα υψηλό μερίδιο του χρέους της Ελλάδας οφείλεται προς τους επίσημους πιστωτές (ιδίως τον ESM και το EFSF) και η περίοδος ωρίμανσης του χρέους είναι μεγάλη, έπειτα από την αναδιάρθρωση του 2012. 

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος – Τα 3 μέτωπα αισιοδοξίας-4

Έτσι, παρότι τα spreads έχουν αυξηθεί, καθώς η ΕΚΤ ολοκληρώνει το PEPP, η Capital Economics εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον από έναν οίκο (ειδικά καθώς αξιολογείται με BB+ από την Standard and Poor’s) μέσα στους επόμενους 12 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για τα «κανονικά» προγράμματα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. 

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Ελλάδας τα επόμενα ένα-δύο χρόνια είναι συγκριτικά ευοίωνες. Η ανάπτυξη θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά, δεδομένης της ισχυρής βάσης από πέρυσι και από το πρώτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 5,5% φέτος, και επίσης αναμένουμε μείωση του δείκτη του δημόσιου χρέους», καταλήγουν οι αναλυτές. «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2023». 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος

Ανάπτυξη: Πάνω από το 3,5% ανεβαίνει ο πήχυς για το 2022

Eurobank: Βλέπει ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 7% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News