Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 14:23
BUSINESS & FINANCE

Οι Millennials μεγάλωσαν και ξαναγράφουν το σενάριο της συνταξιοδότησης

Οι Millennials μεγάλωσαν και ξαναγράφουν το σενάριο της συνταξιοδότησης

Συχνή αλλαγή δουλειάς, FOMO και έλλειψη πειθαρχίας είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη γενιά των Millennials. Ωστόσο, η γενιά αυτή – ηλικίας από 26 έως 41 ετών – απαρτίζεται πλέον και από άτομα, τα οποία θέτουν ως υψηλή προτεραιότητα την οικονομική τους ανεξαρτησία και μακροπρόθεσμα μπορεί να σκέφτονται την πορεία τους μέχρι τη συνταξιοδότηση. Όπως βέβαια είναι αναμενόμενο, έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 5.000 άτομα από την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab, οι Millennials είναι πιο πιθανό να θέλουν να κάνουν ταξίδια παρά να αγοράσουν ένα σπίτι όταν βγουν στη σύνταξη. Θέλουν την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν τυχόν αποταμιεύσεις τους, ώστε να αποκτήσουν τον ιδανικό για αυτούς τρόπο ζωής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δεν θεωρούν τόσο σημαντικό να εξασφαλίσουν μία οικονομική σταθερότητα. Ουσιαστικά, φαίνεται πως όταν έρθει η στιγμή θα κυνηγήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και νέες εμπειρίες παρά τους παραδοσιακούς στόχους των σημερινών συνταξιούχων.

Ο δρόμος προς την συνταξιοδότηση

Πέρα από διαφορετικό στόχο, οι Millennials ακολουθούν και διαφορετική πορεία μέχρι την σύνταξη, πάλι αποζητώντας ευελιξία. Ειδικότερα, όπως διαφαίνεται από την έρευνα της Schwab, τα άτομα αυτής της γενιάς εστιάζουν λιγότερο στο μέγεθος του συνταξιοδοτικού λογαριασμού. Αντιθέτως, θέλουν να πάρουν όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούν κατά τη διάρκεια των παραγωγικών τους χρόνων, αντί να περιμένουν τη σύνταξη.

Επίσης, δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αποταμιεύσουν όσο εργάζονται ούτε και να κρατήσουν τα χρήματα όταν φτάσουν στη σύνταξη. Σε αντίθεση με τους Boomers για παράδειγμα (57 έως 75 ετών) θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στην διαχείριση των επενδύσεών τους.

Προς υπεράσπιση των Millennials

Οι προτιμήσεις των Millennials φαίνεται να αποκλίνουν από τον υπεύθυνο τρόπο διαχείρισης οικονομικών. Ωστόσο, αυτή είναι η γενιά που δεν περιμένει να δράσει, αλλά ενεργεί αμέσως, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική εταιρεία media Kiplinger. Επίσης, η γενιά αυτή εν συνόλω αρχίζει να αποταμιεύει πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους γηραιότερους, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί έδωσαν προσοχή στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Millennials κατά κάποιο τρόπο εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν το ταμπλό, όπως σημειώνει και το Kiplinger. Οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις και κοινωνικές αλλαγές μεταβάλλουν την προσέγγιση των νέων στα χρήματα, την καριέρα, αλλά και γενικά τη ζωή τους. Η γενιά αυτή έχει έρθει αντιμέτωπη με διαφορετικές πιέσεις σε σχέση με τους γηραιότερους. Μεταξύ άλλων, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, τα συνταξιοδοτικά σχέδια έχουν καταρρεύσει και η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο ασταθής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος της αποταμίευσης: Γιατί οι νέοι δεν βάζουν τίποτα στην άκρη

Οι 10 καλύτερες χώρες για να συνταξιοδοτηθείτε

Deloitte: Ποιες είναι οι ανησυχίες των Generation Z και Millenials

Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος στα 87

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News