Κόσμος Πέμπτη 31/03/2022, 15:41
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 10 καλύτερες χώρες για να συνταξιοδοτηθείτε

Οι 10 καλύτερες χώρες για να συνταξιοδοτηθείτε

Με βάση έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, μεταξύ άλλων το κόστος ζωής, τις κλιματικές συνθήκες και την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και το βαθμό δυσκολίας για να αποκτήσει ένας ξένος ιδιότητα μόνιμου κατοίκου, ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης (Global Retirement Index) για το 2022 κατέληξε ότι οι εξής δέκα χώρες είναι οι καλύτεροι προορισμοί για να συνταξιοδοτηθεί κανείς:

10. Ουρουγουάη

Μία μικρή χώρα με λίγους κατοίκους (3,5 εκατ.), όπου μπορεί κανείς να απολαύσει και τις τέσερις εποχές σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Η κοινωνική ασφάλιση, τα πακέτα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και οι βασικές υπηρεσίες λειτουργούν σε βαθμό τουλάχιστον ικανοποιητικό. Επίσης, η χώρα και ακόμη και η πρωτεύουσα έχουν πολλούς χώρους πρασίνου, η διατροφή είναι κατά βάση μεσογειακή με πολλά ιταλικά πιάτα και διατίθενται πολλές ευκαιρίες για χόμπι και διάφορες δραστηριότητες.

9. Ισπανία

Αγαπημένος προορισμός για τους συνταξιούχους λόγω των τουλάχιστον 300 ημερών ηλιοφάνειας και της τεράστιας ακτογραμμής. Επίσης, συνδυάζει χαμηλό κόστος ζωής, πολύ υψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαψης, καλές υποδομές και χαμηλή εγκληματικότητα. Εξου και την προτιμούν συνταξιούχοι από Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ έχει αρχίσει να συγκεντρώνει και άτομα από τη Βόρειο Αμερική.

8. Μάλτα

Συγκεντρώνοντας πολλά στοιχεία από την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και την αραβική κουλτούρα, σε έναν προορισμό, η εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη χώρα των τουλάχιστον 500.000 κατοίκων φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό expats (περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού). Μερικά από τα στοιχεία που τραβάνε τους συνταξιούχους είναι το γεγονός ότι τα Αγγλικά είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών, το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά (περίπου μιάμιση ώρα) από την Σικελία, αλλά και η πλούσια ιστορία της.

7. Γαλλία

Μία εξαιρετικά πλούσια κουλτούρα που έχει στοιχεία από τις 11 γειτονικές με τις οποίες συνορεύει. Εκτός από την κουλτούρα, η Γαλλία προσφέρει φυσικά τοπία, αρκετά χαμηλο κόστος ζωής, αλλά και εκπληκτική κουζίνα και κρασιά. Επίσης, οι επισκέψεις σε γιατρούς έχουν χαμηλό κόστος, χωρίς να απαιτείται να είναι κανείς εγγεγραμμένος στο γαλλικό σύστημα υγείας.

6. Ισημερινός

Πρόκειται για έναν προορισμό με σχετικά χαμηλό κόστος ζωής (από 1.500 έως 1.825 δολάρια το μήνα), που συνδυάζει καλό κλίμα και πλούσιο πολιτισμό. Εξ ου και ο τουρισμός στον Ισημερινό έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία πέντε μόλις χρόνια και συγκεντώνει τουρίστες, εξερευνητές και expats από ολόκληρο τον κόσμο. 

5. Κολομβία

Την Κολομβία προτιμούν ήδη πολλοί Αμερικάνοι συνταξιούχοι, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως πληροί πολλά από τα κριτήρια που ζητά ένας συνταξιούχος, όπως το χαμηλό κόστος ζωής, εξαιρετικό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πολύ καλές κλιματικές συνθήκες.

4. Πορτογαλία

Ανέκαθεν, η Πορτογαλία βρίσκεται ψηλά σε κάθε λίστα με τις ιδανικές τοποθεσίες για συνταξιοδότηση. Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού σχεδόν η κάθε πόλη της προσφέρει κάτι διαφορετικό, ενώ οι παραλίες είναι ατελείωτες. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό σύστημα υγείας, χαμηλό κόστος ζωής και ασφάλεια.

3. Μεξικό

Αγαπημένος προορισμός συνταξιούχων ιδίως από ΗΠΑ και Καναδά εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, το Μεξικό προσφέρει εξαιρετικά φθηνές υπηρεσίες υγείας με υψηλη ποιότητα. Ο καιρός είναι πολύ καλός σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ παράλληλα παρέχει μοντέρνο τρόπο ζωής, υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, καλούς αυτοκινητόδρομους, καλό τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς και πολλά καταστήματα και brands που υπάρχουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

2. Κόστα Ρίκα

Μία χώρα που είναι γνωστή για τον χαλαρό τρόπο ζωής, αλλά και τους φιλόξενους ντόπιους. Η Κόστα Ρίκα προσφέρει χαμηλό κόστος ζωής, τροπικό κλίμα, φθηνή ιατρική φροντίδα, αλλά και σταθερή δημοκρατία σε αντίθεση με πολλές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

1. Παναμάς

Η κυβέρνηση του Παναμά προσφέρει μία βίζα συνταξιοδότησης με βάση την οποία οι συνταξιούχοι έχουν ορισμένα προνόμια, όπως εκπτώσεις σε διάφορες βασικές υπηρείες ή φοροαπαλλαγές σε προϊόντα. Εκτός αυτού όμως, το κλίμα είναι ιδανικό, αλλά και ο κόσμος φιλικός. Παράλληλα, η χώρα προσφέρει και χαμηλό κόστος ζωής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 χώρες με το καλύτερο…brand

Τι σπίτι μπορείς να αγοράσεις με 1 εκατ. δολάρια; Το ακριβότερο και το φθηνότερο real estate στον κόσμο

Δέκα χρόνια, 130 χώρες: Πώς πληρώνει τα ταξίδια του ένας πραγματικός νομάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News