Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 15:47
BUSINESS & FINANCE

Στο +33,4% «έκλεισε» η ανάπτυξη των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο

Στο +33,4% «έκλεισε» η ανάπτυξη των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο

Κατά 33,4% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ -έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 33,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η ανάπτυξη του γ’ τριμήνου αποτελεί επίδοση – ρεκόρ, ενώ ακολούθησε της -επίσης ιστορικής- «βουτιάς» κατά 31,4% που σημειώθηκε στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Παρά την ισχυρή άνοδο, βέβαια, η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3,5% σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019, ενώ δεν αποκλείεται στο δ’ και τελευταίο τρίμηνο του έτους η αμερικανική ανάκαμψη να αποδειχθεί σημαντικά εξασθενημένη.

Κι αυτό, διότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στην αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα περιοριστικά μέτρα που τίθενται από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες απαρτίζουν τα 2/3 του αμερικανικού ΑΕΠ, φαίνεται ότι έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο.

Υπό πίεση τέθηκε και το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, με τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, δείγμα της αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η πρόσφατη συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 900 δισ. δολαρίων, αναμένεται να παράσχει στήριξη στην ασθμαίνουσα οικονομία.

Άλλωστε, κατά γενική ομολογία, ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης του γ’ τριμήνου εν πολλοίς αποδίδεται στο πρώτο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο.

Στα θετικά της οικονομίας συγκαταλέγεται και η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, εξέλιξη η οποία συμβάλλει στην σταδιακή απόκτηση γενικής ανοσίας του πληθυσμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News