Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 07:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για δεύτερο πακέτο στήριξης 900 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για δεύτερο πακέτο στήριξης 900 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία για νέα δέσμη μέτρων στήριξης, ύψους 900 δισ. δολαρίων, κατέληξε το αμερικανικό Κογκρέσο, σε μία ακόμη προσπάθεια τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας μπροστά στις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσαν τη συμφωνία το βράδυ της Κυριακής. Το νομοθετικό κείμενο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία της Γερουσίας.

Το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης των 900 δισ. δολαρίων προβλέπει την άμεση καταβολή 600 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς και 300 δολάρια την εβδομάδα συμπληρωματικό επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, προβλέπει την επέκταση των προγραμμάτων στήριξης των μακροχρόνια ανέργων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται κατά 284 δισ. δολάρια το πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ενίσχυση για τις εταιρείες μεταφορών -κυρίως τις αεροπορικές- διανομή εμβολίων, σχολεία και πανεπιστήμια.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης έρχεται να προστεθεί στο 1,4 τρισ. δολάρια που έχει ήδη δαπανήσει η αμερικανική κυβέρνηση για τη θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News