Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 21:37
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Σε ποιες μονάδες της επιβάλει κυρώσεις η Gazprom

Ρωσία: Σε ποιες μονάδες της επιβάλει κυρώσεις η Gazprom

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις κατά μονάδων της Gazprom Germania, στις οποίες η Gazprom παραχώρησε την ιδιοκτησία, καθώς και έναντι της EuroPol GAZ SA, ιδιοκτήτριας του πολωνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe.

Ο κατάλογος των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις και τον οποίο δημοσίευσε η ρωσική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της, σήμερα Τετάρτη, περιλαμβάνει 31 εταιρείες με έδρα σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Περιλαμβάνει ιδίως τοπικές θυγατρικές της Gazprom, προμηθευτή περισσότερου από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φθάνει μέσω του αγωγού Yamal-Ευρώπη.

Με στοιχεία ενεργητικού και θυγατρικές σε Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Τσεχία, αλλά και εκτός Ευρώπης, οι διάφορες δραστηριότητες της Gazprom είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και την προσφορά της στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Οι δραστηριότητες της Gazprom Germania, που βασίζονται στην ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου, σε προμήθειες σε χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές, αποθήκευση και μεταφορά μέσω αγωγού, καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας αερίου. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη αποθήκη φυσικού αερίου της Γερμανίας, μία εγκατάσταση στο Rehden της Κάτω Σαξονίας, με χωρητικότητα 4 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο κατάλογος της ρωσικής κυβέρνησης με τις κυρώσεις δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειεες. Ωστόσο, με βάση διάταγμα που εξέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 3 Μαίου, καμία ρωσική οντότητα δεν επιτρέπεται να κλείνει συμφωνία με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις ή να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες. 

Ουσιαστικά, το διάταγμα απαγορεύει την εξαγωγή αγαθών και πρώτων υλών σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία κλείνει αγωγό, μειώνονται οι ροές στην Ευρώπη

Gazprom: «Τεχνικά αδύνατον» να γίνει μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σταθμού Σούτζα

Gazprom: Νέα επιστολή προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες – Τι λέει

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News