Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 21:42
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: «Παγώνει» ο Nord Stream 2 – Στην επιφάνεια οι ανησυχίες για την Ρωσία

Κομισιόν: «Παγώνει» ο Nord Stream 2 – Στην επιφάνεια οι ανησυχίες για την Ρωσία

Σε παύση έχει τεθεί ο Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσον το έργο συμμορφώνεται με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.

Το έργο που έχει τεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων επί πολλά χρόνια, αφού προσπερνά την Ουκρανία και την Πολωνία, σχεδιάστηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ώστε να διπλασιάσει τον όγκο φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Γερμανία και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι παραδόσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως ενεργειακό όπλο.

Όπως λοιπόν υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως  μοχλό πίεσης. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα αφενός λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττε την Ευρώπη, αφετέρου λόγω των επιθετικών κινήσεων της Μόσχας στο ρωσοουκρανικό σύνορο.

Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Πράσινο φως για πέντε έργα 1 δισ. στην ενέργεια

Ενέργεια: Σανίδα σωτηρίας ο ηπιότερος χειμώνας

Πούτιν: Ανάσα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ο Nord Stream 2

Το ενεργειακό όπλο που διχάζει την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News