Business & Finance Κυριακή 8/05/2022, 08:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Νέα επιστολή προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες – Τι λέει

Gazprom: Νέα επιστολή προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες – Τι λέει

Επιστολή προς τους πελάτες της στην Ευρώπη έστειλε η Gazprom, προσπαθώντας να τους διαβεβαιώσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις.  

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, αφότου η Μόσχα απαίτησε οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και η Κομισιόν έκρινε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη, η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ μέσα στον μήνα πρέπει να γίνουν πληρωμές και από άλλες χώρες. 

Η επιστολή της Gazprom αναφέρει ότι νέο προεδρικό διάταγμα της 4ης Μαΐου διευκρινίζει τη διαδικασία που είχε οριστεί με το αρχικό διάταγμα του Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Gazprom: Νέα επιστολή προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες – Τι λέει-1

Όμως, δεν είναι σαφές εάν το νέο διάταγμα θα είναι αρκετό για να άρει τις ανησυχίες της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και οι συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παραβιάζουν τις κυρώσεις. 

Το νέο διάταγμα αναφέρει ότι το συνάλλαγμα που πληρώνουν οι αγοραστές θα ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο National Clearing Center της Ρωσίας. 

Η Gazprom σημειώνει στην επιστολή της ότι το διάταγμα διασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στις συναλλαγές «τρίτο μέρος». Η διαδικασία φαίνεται να αποκλείει την κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια, ενώ εννοεί ότι η πληρωμή δεν ολοκληρώνεται ώσπου να φτάσουν τα ρούβλια. Η Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι η διαδικασία αυτή δίνει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στη Μόσχα και παραβιάζει τις κυρώσεις σε βάρος της κεντρικής τράπεζας. Η Ε.Ε. συστήνει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πληρώνουν σε ευρώ και να ζητούν επιβεβαίωση από τη Ρωσία ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί σε αυτό το στάδιο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Πώς θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News