Business & Finance Κυριακή 1/05/2022, 12:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

H ρωσική εταιρία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, ότι συνεχίζει να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων πελατών της.

Τα αιτήματα αυτά καταγράφονται σε ποσότητες 97,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) για σήμερα 1η Μαΐου, έναντι 71,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το Σάββατο 30/4.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Gazprom ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το 2021, τα οποία αποδόθηκαν στις εκρηκτικές τιμές φυσικού αερίου κατά την ισχυρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Τα καθαρά κέρδη του ρωσικού κολοσσού ανήλθαν σε 2,09 τρισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) το 2021, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, όποτε ήταν ακόμη έντονο το αποτύπωμα της πανδημίας, τα κέρδη έφταναν τα 135 δισ. ρούβλια. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 62% στα 10,2 τρισ. ρούβλια, αγγίζοντας επίσης επίπεδο ρεκόρ για την εταιρεία.

Επίσης, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε την διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, εξαιτίας της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Η Gazprom έχει αναστείλει εντελώς τις προμήθειες αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG PGN.WA (Πολωνία) λόγω της απουσίας πληρωμών σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom στην ανακοίνωσή της. Και προειδοποίησε ότι η μεταφορά αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρία θα διακοπεί επίσης, εάν αφαιρεθεί παράνομα φυσικό αέριο από τους αγωγούς που προμηθεύουν τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στους ώμους της ανατολικής Μεσογείου το βάρος για το φυσικό αέριο

Κέρδη ρεκόρ για την Gazprom το 2021 – Ώθηση από τις τιμές του φυσικού αερίου

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News