Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 15:39
BUSINESS & FINANCE

Το ευνοϊκό «κοκτέιλ» που έριξε τις τιμές στο φυσικό αέριο

Το ευνοϊκό «κοκτέιλ» που έριξε τις τιμές στο φυσικό αέριο

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από αύξηση των προμηθειών της Ρωσίας μέσω αγωγού που διατρέχει την Ουκρανία. Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 12% εξαιτίας της ανάκαμψης της προμήθειας προς Σλοβακία στον τερματικό σταθμό του Velke Kapusany.

Παράλληλα όμως, το τοπίο στην ενέργεια είναι πιο ευνοϊκό λόγω των ηπιότερων θερμοκρασιών στη Γηραιά ήπειρο, που οδηγησαν σε μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ανεμογεννητριών σε Γερμανία και Βρετανία έχει ενισχυθεί, σηκώνοντας ένα βάρος από τα εργοστάσια παραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom: «Μία σημαντική αύξηση στις εισροές από τη Ρωσία, ο θερμότερος καιρός και η καλή παραγωγή ανεμογεννητριών ασκούν καθοδική πίεση στις τιμές».

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν έως και στα 74,24 ευρώ σήμερα, ενώ οι εισροές φυσικού αερίου προς τον Velke Kapusany ήταν οι υψηότερες από τα τέλη Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στο σύνορο με την Ουκρανία και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς Γερμανία μέσω Πολωνίας έχουν ανασταλεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία Ουκρανίας, Βρετανίας, Πολωνίας: Μην οπλίσετε το πιστόλι του Πούτιν

Κομισιόν: «Παγώνει» ο Nord Stream 2 – Στην επιφάνεια οι ανησυχίες για την Ρωσία

Ενέργεια: Σανίδα σωτηρίας ο ηπιότερος χειμώνας

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος: Τα επόμενα βήματα για τα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News