Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 17:54
BUSINESS & FINANCE

Γιατί έμειναν από καύσιμα φέτος οι τεχνολογικές εταιρείες

Γιατί έμειναν από καύσιμα φέτος οι τεχνολογικές εταιρείες

Όλοι ξέρουμε για τη Σίλικον Βάλεϊ και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκεί. Μιλάμε για παντοδύναμους (και πανάκριβους σε αξία) κολοσσούς όπως η Google, η Meta, η Amazon, η Netflix, η Uber και άλλες. 

Πώς γίνεται λοιπόν φέτος και οι μετοχές των Big Tech έχουν χτυπηθεί τόσο; Είτε πρόκειται για startups, είτε για κολοσσούς, το τέλος των lockdown έχει φέρει σεισμό στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ψηφιακής διαφήμισης, των ηλεκτρικών οχημάτων, των διαδικτυακών πλατφόρμων.

Οι τεχνολογικές εταιρείες, που ήταν οι μόνες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επωφελήθηκαν από μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, βρίσκονται τώρα στην πιο δύσκολη στιγμή τους εδώ και χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές της Netflix, της Meta που έχει το Facebook και της Amazon έχουν καταγράψει πτώση 30%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βαραίνει την Wall Street, συμπαρασύροντας και τα κρυπτονομίσματα.

Γιατί έμειναν από καύσιμα φέτος οι τεχνολογικές εταιρείες-1

«Η αγορά έχει αλλάξει ριζικά», σχολιάζει ο Κέβιντ Χολτ, αναλυτής στην Invesco, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια και έχει μετοχές σε πολλές τεχνολογικές εταιρείες. 

Όλοι οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν επικεντρώθηκαν πάρα πολύ στην ανάπτυξη σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. «Μήπως είχε ανέβει υπερβολικά η αξία των τεχνολογικών μετοχών εξαιτίας αυτού;» αναρωτιέται ο Χολτ.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες αυτές που σήκωσαν το βάρος της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ότι μειώνουν ή παγώνουν τις προσλήψεις ή έχουν αρχίσει και εκκαθαρίσεις. Από την άλλη, όμως, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ γενικά είναι σε μια από τις πιο υγιείς της φάσεις με χαμηλά ποσοστά ανεργίας, καλύτερους μισθούς και πολλές κενές θέσεις εργασίας.

Oι αιτίες πίσω από την κρίση

Οι λόγοι που έχει αλλάξει η δυναμική για τις τεχνολογικές εταιρείες φέτος είναι πολλοί. Αρχικά, ο πληθωρισμός είναι σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, με τους μισθούς να είναι πολύ υψηλούς και την καταναλωτική δύναμη περιορισμένη.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει περιορίσει τη ροή των κεφαλαίων προς τις τεχνολογικές επενδύσεις. Την ίδια ώρα, το άνοιγμα της εστίασης και των φυσικών καταστημάτων έχει περιορίσει τις διαδικτυακές παραγγελίες και πωλήσεις. Τέλος, τα lockdowns στην Κίνα έχουν δημιουργήσει εφοδιαστικά προβλήματα για τα iPhones και τα gadgets που θέλει ο κόσμος.

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη του Απρίλη αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η εταιρεία είχε τη χαμηλότερη ανάπτυξη στα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Η χωρητικότητα στις αποθήκες της έχει ξεπεράσει πλέον τη ζήτηση, ενώ έχει υπερβολικά πολύ προσωπικό σε κάποιες περιοχές.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσουν οι τεχνολογικές εταιρείες είναι η περιορισμένη αγορά ταλέντων, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για έναν συρρικνωμένο αριθμό εργαζομένων.

«Βλέπεις την οικονομία που επιβραδύνει. Βλέπεις τις ανησυχητικές προβλέψεις για τα εισοδήματα. Και παράλληλα χάνεις εργαζομένους από τους αντιπάλους σου και οι υπάλληλοι σου πρέπει να πληρώνονται 8-9% παραπάνω κάθε χρόνο για να αντέξουν τον πληθωρισμό. Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις από δύο πλευρές», σχολιάζει ο Γουίλ Πράις, ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογικών επενδύσεων Next Frontier Capital.

Η στάση των επενδυτών

Υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία. Οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες αναφέρουν ότι ο πιο επικερδής τομέας τους είναι αυτός των υπηρεσιών cloud.

Κάποιοι επενδυτές σκοπεύουν να απομακρυνθούν από κάποιους τομείς – όπως οι ημιαγωγοί και οι εταιρείες που πήραν τα πάνω τους χάρη στην πανδημία – και να επικεντρωθούν σε παλαιότερες τεχνολογίες που έχουν εδραιωθεί, παρά σε startups χωρίς κάποιο επίτευγμα στο παρελθόν.

Το σίγουρο είναι ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν ανησυχία και οι τεχνολογικές μετοχές δεν θεωρούνται πια ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές, όταν υπάρχουν τα κρατικά ομόλογα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Καμία διάθεση να επιστρέψουν οι επενδυτές στις μετοχές

Bitcoin: Χάνει το 50% της αξίας του από τον Νοέμβριο

Δείτε τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν όσοι δουλεύουν στη Σίλικον Βάλεϊ

Το 2022 μπήκε στραβά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News