Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 22:05
BUSINESS & FINANCE

Spotify: Γιατί αγοράζει μετοχές της αξίας 1 δισ. δολαρίων

Spotify: Γιατί αγοράζει μετοχές της αξίας 1 δισ. δολαρίων

Έως και 1 δισ. δολάρια θα διοχετεύσει η Spotify σε επαναγορά ιδιίων μετοχών, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 2,5% της κεφαλαιοποίησή της, η οποία εκτοξεύθηκε στα 41.06 δισ. έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση. Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και το 2018.

Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών είναι πάγια τακτική μεταξύ εισηγμένων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Alhpabet, Microsoft, προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στους μετόχους τους. Εκτός αυτού, ενισχύεται η αξία των μετοχών τους, καθώς μειώνεται ο αριθμός των μετοχών που κυκλοφορούν. Το τελευταίο έτος, οι μετοχές της Spotify άγγιξαν έως και τα 387,44 δολάρια εκάστη, αλλά σήμερα, ακόμη και μετά την άνοδο της μετοχής, η μετοχή άξιζε 215,84 δολάρια. Ωστόσο σπάνια χρησιμοποιείται αυτή η τακτική της επαναγοράς μετοχών από νεοεισηχθείσες εταιρείες, όπως η Spotify, η οποία εισήχθη στο Nasdaq το 2018, διότι συνήθως ακόμη αναπτύσσονται και διατηρούν το ρευστό τους, ώστε να επενδύσουν στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους και τη διόγκωση των ισολογισμών τους.

Η τακτική της Spotify βασίζεται σε ορισμένα θεμελειώδη στατιστικά: το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία κατέγραψε 3,1 δισ. δολάρια σε μετρητά, αποθεματικά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Επίσης, στο ίδιο διάστημα, η Spotify σημείωσε ταμιακές ροές 31 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 7 εκατ. δολάρια παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Ουσιαστικά, οι ισολογισμοί της εταιρείας σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια τής επιτρέπουν να διοχετεύει μεγάλες ποσότητες ρευστότητας χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στους λογαριασμούς της ούτε να διακυβέβει το μέλλον της. Αντιθέτως, με την κίνηση αυτή απλώς ενισχύει την αξία της μετοχής της και κρατά ικανοποιημένους τους μετόχους της. Επίσης, εφόσον η τιμή της υποχώρησε τόσο πολύ είναι σε περισσότερο ευνοϊκή θέση, ώστε να προχωρήσει σε επαναγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Tech Crunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News