Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Πώς επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Πώς επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Τον φετινό Δεκέμβρη, θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ και θα προβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι, όμως, αυτή που θα δώσει στο Κατάρ πραγματική ισχύ και επιρροή παγκοσμίως.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πετάξει μέχρι τη Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες. Όλοι είχαν το ίδιο μήνυμα: χρειαζόμαστε το αέριό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η Γερμανία ήδη έχει πει στις εταιρείες ενέργειάς της να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, τα κέρδη του Κατάρ από εξαγωγές ενέργειας είναι ήδη στον δρόμο για τα 100 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από το 2014. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μιας από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο αναμένει να αποκομίσει έως 20 δισ. δολάρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Πώς επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου-1

Το Κατάρ πρόσφατα ξεκίνησε ένα σχέδιο ύψους 30 δισ. δολαρίων για να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 60% έως το 2027. Η αυξημένη ζήτηση συνεπάγεται μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους αγοραστές για μακροπρόθεσμα συμβόλαια και πιθανότατα ευνοϊκότερους όρος για τη Ντόχα.

Το μόνο πρόβλημα

Με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει τετραπλασιαστεί, η χώρα του Κόλπου βλέπει ήδη κέρδη. Η οικονομία της χώρας (που υπολογίζεται στα 200 δισ. δολάρια) αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,4% φέτος, το περισσότερο από το 2015, σύμφωνα με τη Citigroup. To κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στα 80.000 δολάρια, στο ίδιο επίπεδο με μέρη όπως η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν.

Προς το παρόν, το Κατάρ δεν μπορεί να παράγει αρκετό αέριο για να ικανποποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης, η οποία έπαιρνε 40% του αερίου της από τη Ρωσία. Ο κρατικός παραγωγός Qatar Energy βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και πάνω από το 80% των φορτίων πηγαίνει προς την Ασία.

Πώς επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου-2

Οι περισσότερες από αυτές τις αποστολές αποτελούν μέρος συμβολαίων για πολλά έτη που έχει συνάψει η Ντόχα και που δεν μπορεί να τα ακυρώσει για να στείλει αέριο στην Ευρώπη.

Το μέλλον, όμως, προβλέπεται προσοδοφόρο. Η Morgan Stanley αναμένει ότι η στροφή της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα αυξήσει την παγκόσμια κατανάλωση LNG κατά 60% έως το 2030. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου spot στην Ασία και την Ευρώπη θα φτάσουν τα 25 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες τουλάχιστον έως το επόμενο έτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κατάρ έχει και πετρέλαιο: προς το παρόν τα περισσότερα συμβόλαιά του με ξένες χώρες είναι για παροχή του «μαύρου χρυσού» και όχι (ακόμη) για φυσικό αέριο.

Από «παρίας», ισχυρός παίκτης

Και όμως, πριν από μερικά χρόνια το Κατάρ ήταν παρίας και κάποτε κανείς δεν ήθελε το LNG της. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να το στραγγαλίσουν οικονομικά πριν από τρία χρόνια λόγω των στενών δεσμών της χώρας με το Ιράν και ισλαμιστικές ομάδες.

Η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ. Τέλος, οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια για τα γήπεδα του Μουντιάλ αποτελούν ακόμη αντικείμενο παγκόσμιας κατακραυγής.

Αυτό βέβαια θα το ξεχάσουν οι φίλοι του ποδοσφαίρου όταν ηχήσει η σφυρίχτρα για μια από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές οργανώσεις του κόσμου. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη που ψάχνει απελπισμένα για παρόχους ενέργειας.

Πώς επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου-3

Ο εμίρης και σεΐχης της χώρας, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είναι δημοφιλής και στις ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το Κατάρ «σημαντικό σύμμαχο που δεν είναι στο ΝΑΤΟ» και «εγγυητή της σταθερότητας στην παγκόσμια αλυσίδα ενέργειας».

Το σίγουρο είναι ότι το Κατάρ θα γίνει ακόμα πιο πλούσιο. Το τι θα κάνει τα κέρδη του για να εδραιώσει την επιρροή του παγκοσμίως είναι άλλη ιστορία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πώς διπλασίασε τα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές στους δύο μήνες πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News