BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Τι σημαίνει η νίκη Μακρόν για τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη… Λαγκάρντ

Berenberg Bank: Τι σημαίνει η νίκη Μακρόν για τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη… Λαγκάρντ

«Αφήστε έναν  μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης. Η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ευρώπη ολόκληρη προφανώς γλίτωσαν τον εφιάλτη Λεπέν», γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, έπειτα από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Καθώς η επανεκλογή του Μακρόν ήταν ευρέως αναμενόμενη (την Παρασκευή τα γραφεία στοιχημάτων του έδιναν πιθανότητες 95%), το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει πολύ τις αγορές. Παρόλα αυτά, ο Schmieding σημειώνει πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες ειδήσεις για την Ευρώπη από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την ευρωπαϊκή κρίση  χρέους, σχεδόν πριν από 10 χρόνια, τον Ιούλιο του 2012. «Η Γαλλία πιθανότατα θα παραμείνει μια μηχανή ανάπτυξης και προόδου στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημειώνει ο οικονομολόγος της Berenberg. 

Η χρυσή δεκαετία

Η Γαλλία βρίσκεται σε τροχιά για μια χρυσή δεκαετία, προβλέπει, καθώς έχει ήδη εμφανίσει επιδόσεις καλύτερες της Γερμανίας την τελευταία πενταετία. Υπό τον Μακρόν, αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη περίοδο γρηγορότερης αύξησης της απασχόλησης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. «Μία δυναμική Γαλλία πλάι σε μία Γερμανία που είναι ακόμα κάπως ισχυρή, είναι κάτι πολύ θετικό για την Ευρώπη», αναφέρει ο Schmieding.

Ενωμένοι κατά του Πούτιν 

Με τον Μακρόν στην ηγεσία στο Παρίσι, η δυτική συμμαχία θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ενωμένη στην απάντησή της έναντι του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Berenberg προβλέπει ότι θα επιταχυνθεί η αποστολή όπλων στην Ουκρανία αλλά και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σύντομα, με ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά έως τα τέλη του έτους, για να αποτραπούν σοβαρές ελλείψεις πετρελαίου. 

Μία ισχυρότερη Ευρώπη 

Τα μεγάλα σχέδια για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση τελικά δεν θα προχωρήσουν και στη δεύτερη θητεία του Μακρόν, λόγω της έλλειψης συναίνεσης στην Ευρώπη, εκτιμά η Berenberg. Όμως, μικρότερες μεταρρυθμίσεις θεωρούνται πιθανές, με τον οίκο να περιμένει μία νέα γαλλική προσέγγιση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών σύντομα. Χωρίς την αλλαγή των δημοσιονομικών κριτηρίων του Μάαστριχτ, οι χώρες θα προσαρμόσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και την εφαρμογή τους, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι και πιο ταιριαστοί με την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρωθυπουργός;

Το όνομα της σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αναφερθεί στο Παρίσι για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του Μακρόν.

Έχοντας ήδη διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Λαγκάρντ θα είχε άριστα οικονομικά εχέγγυα. Όμως, ο Schmieding αμφιβάλλει για το εάν ο Μακρόν θα την ήθελε  στην πρωθυπουργία – και εάν και η ίδια θα το επιθυμούσε. Ένας πολιτικός που έχει την γοητεία της γαλλικής επαρχίας, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ίσως να είναι καλύτερος για τον Μακρόν από ένα άτομο υψηλού προφίλ που έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διεθνή σκηνή παρά στην εσωτερική πολιτική. Έτσι, η Berenberg θεωρεί πιθανότερο η Λαγκάρντ να παραμείνει στη Φρανκφούρτη.  

Διαβάστε επίσης: 

Μακρόν: Νικητής των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 58%

Εμμανουέλ Μακρόν, ο γνωστός άγνωστος

Η επιστροφή του «κινδύνου Λεπέν»: Τι θα σήμαινε μια νίκη της στις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News