Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Υπερταμείο: Η Ελλάδα αποδεικνύεται ως ασφαλές καταφύγιο επενδυτικών ευκαιριών

Υπερταμείο: Η Ελλάδα αποδεικνύεται ως ασφαλές καταφύγιο επενδυτικών ευκαιριών

Τη σημασία των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων ως καταλύτη ανάπτυξης, ανέδειξε η συζήτηση που οργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει η χώρα μας, έχοντας μια νέα στρατηγική τοποθέτηση που γίνεται πράξη με οχήματα, μεταξύ άλλων, και από το Υπερταμείο. Ειδικότερα ανέφερε ότι το Υπερταμείο μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, λόγω της ισχυρής εταιρικής του διακυβέρνησης.

Ενδεικτικά, ως παραδείγματα προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε την υλοποίηση μεγάλων διαγωνισμών όπως για παράδειγμα για την Αττική Οδό, που δίνει το στίγμα αλλά και τη δυναμική της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ο οποίος υλοποιείται ακριβώς εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης με έντονο και διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που τεκμηριώνει την προσέγγιση ότι η Ελλάδα είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών». Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον ίδιο είναι αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που προωθεί το Υπερταμείο, ένα project τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό που έχει μπει σε στάδιο υλοποίησης καθώς ο πρώτος διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα βγει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Φόρουμ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF), Duncan Bonfield τόνισε ότι ο μετασχηματισμός προς την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη υποστηρίζεται σε σημαντικό βαθμό, από τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία.

Xαρακτηριστικό είναι ότι το 2020, το 25% επενδύσεων των επενδυτικών ταμείων είχε ESG προσανατολισμό έναντι 71% μόλις έναν χρόνο μετά. Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή είναι γενναιόδωρα, αλλά επειδή υπάρχει σημαντική επιστροφή από αυτού του τύπου επενδύσεις. Γι αυτό και αναδεικνύονται τέτοιου είδους ευκαιρίες. Η επενδυτική ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε λύσεις που μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακριβώς αυτή την αυξημένη επενδυτική ζήτηση θα πρέπει να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το IFSWF, που εκπροσώπησε ο κος Bonfield,  αποτελεί ένα οργανισμό που συμμετέχουν διεθνή δημόσια επενδυτικά ταμεία με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία. Σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 35 δημόσια ταμεία από όλο τον κόσμο.

Ο Lawrence Yanovitch, Συντονιστής του One Planet Sovereign Wealth Funds Network, που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση δήλωσε ότι «η Ελλάδα επικεντρώνει την προσοχή της στις επενδυτικές λύσεις που μειώνουν τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη να ηγηθεί σε θέματα οικολογικής μετάβασης». 

Επιπλέον, ο Διευθυντής Στρατηγικής της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας BPIFrance Xavier Tessier. Tessier επεσήμανε ότι κατά την πανδημία τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία ενίσχυσαν την οικονομία συμβάλλοντας στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμη στρατηγική, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ανάγκη συνεργασιών, ο κ. Tessier, ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες, οι οποίες επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένου του Κόλπου. Υπογράμμισε τη σημασία της κοινής βάσης συνεννόησης, δηλαδή της ανάπτυξης με κριτήρια ESG. Τόνισε την προοπτική διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας, πέραν των εθνικών συνόρων του κάθε Ταμείου, γεγονός για το οποίο η συνεργασία μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπογράμμισε τέλος τη σημασία εστίασης της χρηματοδότησης στην καινοτομία και στο scaleup ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γρ. Δημητριάδης: Προχωράει άμεσα ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

DEF: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Αναμένονται κονδύλια 77 δισ ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News