BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: «Ρεκτιφιέ» στο νομοθετικό πλαίσιο για τον ΤΑΠ για να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις

Ακίνητα: «Ρεκτιφιέ» στο νομοθετικό πλαίσιο για τον ΤΑΠ για να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις

Η αποχή των συμβολαιογράφων από τις μεταβιβάσεις ακινήτων εξαιτίας της τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση εμπλέκοντάς τους στην έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ, φέρνει αποτέλεσμα. Με τροποποίηση της τροπολογίας αλλάζει πάλι το πλαίσιο  έκδοσης των βεβαιώσεων ΤΑΠ, εγγράφων απολύτως απαραίτητων προκειμένου να προχωρήσει μια αγοραπωλησία ακινήτου. Ουσιαστικά, για να εκτονωθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να απεμπλέξει τους συμβολαιογράφους από την είσπραξη «εγγύησης ΤΑΠ», μια λύση που προωθήθηκε προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων από τους δήμους με αποτέλεσμα να καθυστερούν υπέρμετρα οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Τι ακριβώς αλλάζει; Μέχρι τώρα, οι πωλητές ακινήτων απευθύνονται στους δήμους για να εκδώσουν βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ και περιμένουν την έκδοση η οποία ανάλογα με τον φόρτο εργασίας μπορεί να κάνει και πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων αποφασίστηκε να θεσπιστεί ένα ιδιότυπο «γρηγορόσημο». Δηλαδή, οι πωλητές να καταβάλλουν μια «εγγύηση» της τάξεως του 0,3% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προκειμένου να λαμβάνουν την βεβαίωση ΤΑΠ, να προχωρά η μεταβίβαση και στη συνέχεια ο δήμος να κάνει τον έλεγχο περί ύπαρξης οφειλών. Σε περίπτωση που δε θα διαπιστώνονταν οφειλές, προφανώς ο πωλητής θα έπαιρνε πίσω το ποσό της εγγύησης. Για την διαδικασία είσπραξης της εγγύησης, η αρχική μορφή της τροπολογίας ενέπλεκε τους συμβολαιογράφους καθώς σε αυτούς θα έπρεπε να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης το ποσό. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και έφερε την αποχή από την υπογραφή συμβολαίων. Έτσι, φτάσαμε στην νέα τροπολογία η οποία ουσιαστικά κάνει την εξής αλλαγή. Ο θεσμός του «γρηγορόσημου» παραμένει αλλά η καταβολή του ποσού θα γίνεται απευθείας στον δήμο και όχι μέσω του συμβολαιογράφου. Ιδού και η σχετική τροπολογία που αποσκοπεί στο να εκτονωθεί η κατάσταση και να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων – Τροποποίηση περ. β’, γ’ και ε’ παρ. 18 άρθρου 24 ν. 2130/1993

1. Στην περ. β’ της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’ 62), επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής του ανεξαρτήτως αν υφίσταται αδυναμία έκδοσης από τον οικείο δήμο της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και να διευκρινισθεί περαιτέρω το ποσό της καταβαλλόμενης εγγύησης, β) το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται ώστε να προβλέπεται ότι ο μεταβιβάζων αποδίδει, μέσω κατάθεσης ή εμβάσματος, το ποσό αυτό σε τραπεζικό λογαριασμό του δήμου, γ) το τρίτο εδάφιο τροποποιείται προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο τρόπος έκδοσης του αποδεικτικού κατάθεσης ή εμβάσματος, δ) το τέταρτο εδάφιο τροποποιείται με την πρόβλεψη προθεσμίας πέντε (5) ημερών προς τους δήμους, προκειμένου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς μαζί με τις σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερομένους, και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων, ανεξαρτήτως αν υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης της περ. α), έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον οικείο δήμο, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3%ο) επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον μεταβιβάζοντα μέσω κατάθεσης ή εμβάσματος σε τραπεζικό λογαριασμό του δήμου. Το αποδεικτικό κατάθεσης ή εμβάσματος του ποσού του πρώτου εδαφίου, το οποίο εκδίδεται από την τράπεζα ή το σύστημα ηλεκτρονικής τραπεζικής, επέχει θέσης βεβαίωσης κατά την περ. α). Οι δήμοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τους λογαριασμούς κατάθεσης των ανωτέρω ποσών, καθώς και σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερομένους, εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

2. Στην περ. γ’ της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής του, ανεξαρτήτως αν υφίσταται αδυναμία έκδοσης από τον οικείο δήμο της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τ.Α.Π. και να διευκρινισθεί περαιτέρω το ποσό της προβλεπόμενης εγγύησης, β) το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται ώστε να προβλέπεται ότι ο αποκτών αποδίδει, μέσω κατάθεσης ή εμβάσματος, το ποσό αυτό σε τραπεζικό λογαριασμό του δήμου, εκ μέρους του μεταβιβάζοντος, γ) το τρίτο εδάφιο τροποποιείται, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο τρόπος έκδοσης του αποδεικτικού κατάθεσης ή εμβάσματος, δ) το τέταρτο εδάφιο τροποποιείται με την πρόβλεψη προθεσμίας πέντε (5) ημερών προς τους δήμους, προκειμένου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς μαζί με τις σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερομένους και η περ. γ’ διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο αποκτών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει περίπτωση αδυναμίας έκδοσης της βεβαίωσης της περ. α), ο αποκτών έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον οικείο δήμο, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3%ο) επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον αποκτώντα μέσω κατάθεσης ή εμβάσματος σε τραπεζικό λογαριασμό του δήμου εκ μέρους του μεταβιβάζοντος. Το αποδεικτικό κατάθεσης ή εμβάσματος του ποσού του πρώτου εδαφίου, το οποίο εκδίδεται από την τράπεζα ή το σύστημα ηλεκτρονικής τραπεζικής, επέχει θέσης βεβαίωσης κατά την περ. α). Οι δήμοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τους λογαριασμούς κατάθεσης των ανωτέρω ποσών, καθώς και σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερομένους, εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

3. Το πρώτο εδάφιο της περ. ε’ της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 τροποποιείται, με την πρόβλεψη ότι ο μεταβιβάζων, και όχι ο συμβολαιογράφος, είναι εκείνος που υποβάλλει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρεί ο δήμος τα στοιχεία του μεταβιβάζοντος καθώς και τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αναγράφονται στην μεταβιβαστική πράξη και με τη διαγραφή της πρόβλεψης περί παρακράτησης του οφειλόμενου ποσού που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου, και η περ. ε’ διαμορφώνεται ως εξής:

«ε. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, μπορεί να αποφασίζεται η αναστολή της υποχρέωσης υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης περί μη οφειλής Τ.Α.Π. για τη μεταβίβαση της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων, υπό την προϋπόθεση υποβολής πριν τη σύνταξη του συμβολαίου, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρεί ο δήμος, από τον μεταβιβάζοντα των στοιχείων αυτού και του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αυτά θα αναγράφονται στη μεταβιβαστική πράξη, ώστε να ελέγχονται και να βεβαιώνονται τυχόν οφειλές βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 356). Η ως άνω απόφαση επέχει θέση βεβαίωσης κατά την περ. α) του παρόντος.».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News