Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως – «Φωτιά» σε δημητριακά, λάδια

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως – «Φωτιά» σε δημητριακά, λάδια

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως, οι οποίες εκτινάχθηκαν σχεδόν 13% σε μηνιαίο επίπεδο τον Μάρτιο του 2022 λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2021 και αύξηση 33,6% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

Τα δημητριακά (+17,1%), το φυτικό λάδι (+23%) και το κρέας (+4,8%) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η ζάχαρη (+6,7%) και τα γαλακτοκομικά (+2,6%) εμφάνισαν σημαντική αύξηση.

 

Η άνοδος στην τιμή των δημητριακών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τιμή του σιταριού που «καλπάζει» και έπιασε «κόκκινο» (+19,7%) τον Μάρτιο που μας πέρασε. Κύριος λόγος είναι φυσικά η διαμάχη στην Ουκρανία, η απώλεια σοδειών και εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα και η ανησυχία για μειωμένη σοδειά από τις ΗΠΑ.

Ο FAO μείωσε την πρόβλεψη του για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή σιταριού σε 784 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 790 εκατ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής σοδειάς της Ουκρανίας θα χαθεί.

Πάντως, η αναθεωρημένη εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού παραμένει 1% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Ο οργανισμός μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών για το οικονομικό έτος 2021/22 κατά 14,6 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 469 εκατ. τόνους.

Έτσι, το συνολικό εμπόριο δημητριακών στον κόσμο θα είναι 2% κάτω από τα επίπεδα του 2020/21, καθώς οι εξαγωγές από Αργεντινή, Ινδία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος του 2021/22 αναθεωρήθηκε κατά 15 εκατ. τόνους σε συνολικά 851 εκατ. τόνους, καθώς αναμένεται ότι οι χώρες θα αυξήσουν τα αποθέματά τους λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές.

 

Οι αιτίες της κρίσης

Ακόμα και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων είχαν πάρει την ανιούσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 50% από τα μέσα του 2020, ενώ επισιτιστικές κρίσεις καταγράφηκαν και το 2008 και το 2011.

Ωστόσο, ο πόλεμος έχει προκαλέσει όλεθρο στις αλυσίδες εφοδιασμού στην κρίσιμη περιοχή του σιτοβολώνα της Μαύρης Θάλασσας, ανατρέποντας τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και πυροδοτώντας τον πανικό σχετικά με τις ελλείψεις βασικών βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το μαγειρικό λάδι.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά και πολλά πλοία αποφεύγουν την περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιτηρών. Οι αγρότες στην Ουκρανία περιμένουν απώλειες στις σοδειές και στις νέες φυτεύσεις, ενώ η χώρα αγωνίζεται να εξάγει προμήθειες που έχουν ήδη συγκομιστεί.

Αλλού στον κόσμο, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων αυξάνουν το κόστος παραγωγής τροφίμων, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερους λογαριασμούς στα παντοπωλεία ή απειλεί την παραγωγή.

Φόβοι για μεγαλύτερη πείνα στις φτωχές χώρες

Το ράλι των τιμών των τροφίμων γίνεται περισσότερο αισθητό στις φτωχές χώρες και οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας έχουν εκτοξεύσει το κόστος των βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί, στα ύψη.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είπε πρόσφατα ότι τα ακριβά βασικά προϊόντα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θέτουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων σε «οριακό σημείο».

Πέρα από τους κινδύνους της προμήθειας τροφίμων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονα καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών προκαλεί το θάνατο εκατομμυρίων ζώων στο Κέρας της Αφρικής, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει την επισιτιστική ανασφάλεια πιο σοβαρή σε μέρη όπως το Αφγανιστάν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι αυξήσεις των τιμών θα αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης; Πώς η ρωσική εισβολή δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα»

Θα φάει ο Πούτιν το ψωμί του πλανήτη; Η χώρα που μπορεί να κάνει τη διαφορά

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News