Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 14:17
BUSINESS & FINANCE

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» αυτή που διανύουμε, ειδικά για τους οικονομικά αδύνατος.

Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που φέρνουν οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά είναι, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην πατρίδα μας, οξυμένα.

«Για την αντιμετώπιση των κρίσεων ακρίβειας κινούμαστε ταυτόχρονα και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία τού πρωθυπουργού ώστε να δοθούν δομικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στο εγχώριο περιβάλλον». Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν επισημαίνοντας ότι το κόστος τους ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επιδοτήσεις από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ το 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι το κράτος μπορεί να κερδοσκοπεί έχοντας αυξημένα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, καθώς ο φόρος αυτός επιβάλλεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί αν ακούσουμε τις αλόγιστες κραυγές θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέους και άρα μεγαλύτερους κινδύνους σαν αυτούς που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας.

Τα μέτρα που ακολουθούν

Ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που θα έρθουν στο επόμενο χρονικό διάστημα

  • Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος σε μια σειρά επιχειρήσεων, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Χορηγείται πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
  • Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων για τα φυσικά πρόσωπα και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε μια περίμετρο που φτάνει μέχρι τα 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.
  • Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις.
  • Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. 
  • Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και μειώνεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. από το 13% στο 6% για τα λιπάσματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αδ. Γεωργιάδης: Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα οι τιμές της βενζίνης με την επιδότηση

Επιδότηση καυσίμων: Το «MR» απαντά σε έξι ερωτήσεις αναγνωστών

Πώς θα πάρετε επιδότηση καυσίμων: Η διαδικασία – παραδείγματα

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News