Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 10:03
BUSINESS & FINANCE

Φόροι: Πώς θα πληρώσουμε δόσεις μειωμένες έως και 25% φέτος

Φόροι: Πώς θα πληρώσουμε δόσεις μειωμένες έως και 25% φέτος

Δέκα δόσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, οκτώ δόσεις για τον φετινό φόρο εισοδήματος και… 96 δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Και περίοδο… προσαρμογής μέχρι τον Μάιο προκειμένου ο κάθε ιδιώτης και ο κάθε επαγγελματίας να κάνει τον προγραμματισμό του προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές προς το δημόσιο. Αυτός είναι ο τελικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Με το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ, θα νομοθετηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου φόρου κατοχής ακινήτων σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού ποσού που θα βεβαιωθεί –κατά 350 εκατ. ευρώ με το όφελος να αφορά στους 8 στους 10 ιδιοκτήτες- το τελικό αποτέλεσμα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες, θα είναι οι μικρότερες μηνιαίες δόσεις. 

Για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση ώστε η πληρωμή να γίνει και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Η νομοθετική ρύθμιση θα περάσει άμεσα καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει και πάλι μικρότερες δόσεις. 

Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, η μηνιαία επιβάρυνση για φέτος θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. 

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Πέρυσι, φορολογούμενος κλήθηκε να πληρώσει 800 ευρώ για φόρο εισοδήματος και 600 ευρώ για ΕΝΦΙΑ. Φέτος, ο φόρος εισοδήματος θα μείνει ίδιος και ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει στα 500 ευρώ. Πέρυσι, από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο, ο φορολογούμενος έπρεπε να πληρώνει 200 ευρώ τον μήνα. Φέτος, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι 150 ευρώ δηλαδή περίπου 25% μικρότερη.

Στην κατεύθυνση της μείωσης των μηνιαίων βαρών εντάσσεται και η λογική της αύξησης των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή από 60 σε 96. Μάλιστα, και για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει νέα περίοδος χάριτος μέχρι τον Μάιο, προκειμένου ο οφειλέτης να αποφασίσει αν θα πληρώσει σε δόσεις το υπολειπόμενο ποσό ή αν θα το καταβάλλει εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσει πρόσθετη έκπτωση 15%. 

Πρακτικά, όλα θα ξεκινήσουν από το τέλος Μαΐου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται να ανοίξει πριν από το Πάσχα ώστε μέχρι το Μάιο, να έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι φορολογικές δηλώσεις. Μετά το Πάσχα θα έρθουν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης: 

«Νυστέρι» στον ΕΝΦΙΑ – Οι νέες κλίμακες υπολογισμού

ΕΝΦΙΑ: Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία;

Χρ. Σταϊκούρας: Διαρκής η στήριξη – Παράταση στην εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News