Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 07:03
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τα δύο σενάρια για την έκπτωση του 50%

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τα δύο σενάρια για την έκπτωση του 50%

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στον νέο ΕΝΦΙΑ που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου να διατηρηθεί η έκπτωση του 50% που ισχύει για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μικρή περιουσιακή κατάσταση. Η τελευταία εκκαθάριση, έδειξε ότι χρήση αυτής της έκπτωσης κάνουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι και γλιτώνουν επιβαρύνσεις της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 υπάρχει μια «ιδιαιτερότητα».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του 2022 ώστε οι δόσεις να αρχίσουν να «τρέχουν» από το τέλος Μαρτίου και μέχρι (τουλάχιστον) τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται, είναι πως θα «εντοπιστούν» οι δικαιούχοι της έκπτωσης από τη στιγμή που δεν θα έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις του 2022. Ή και να έχει ξεκινήσει η υποβολή τους από τον Μάρτιο όπως υπόσχεται για την επόμενη χρονιά η ΑΑΔΕ, δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο ανταγωνιστικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα; 

Τι εξετάζεται

Δύο είναι τα σενάρια για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

  • Το πρώτο προβλέπει ότι η εκκαθάριση θα γίνεται με βάση τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους (στην προκειμένη περίπτωση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις) και στη συνέχεια θα προχωρά δεύτερη εκκαθάριση (διορθωτική) όταν πλέον θα έχει υποβληθεί και η φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους (κατά το πρώτο έτος εφαρμογής η δήλωση του 2022 με τα εισοδήματα του 2021). Είναι ένα «απαιτητικό» σενάριο καθώς πρακτικά προβλέπει τον επανέλεγχο 1,3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών προκειμένου να φανεί ποιοι εκ των δικαιούχων εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια και ποιοι όχι.

 

  • Από την άλλη, υπάρχει το πιο «εύκολο» σενάριο που προβλέπει εκκαθάριση μια και καλή με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, οι δικαιούχοι της έκπτωσης κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, να είναι αυτοί που πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της έκπτωσης όπως αυτά αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 (δηλαδή με βάση τα εισοδήματα του 2020). 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News