Business & Finance Δευτέρα 3/01/2022, 13:54
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Το σχέδιο για πληρωμή όλων των φόρων σε 10 δόσεις και τα εμπόδια

Φορολογικές δηλώσεις: Το σχέδιο για πληρωμή όλων των φόρων σε 10 δόσεις και τα εμπόδια

Παραμονή Πρωτοχρονιάς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022 και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρωθεί ο αναλογούν φόρος σε 10 δόσεις.

Έβγαλε την απόφαση 1275, με την οποία ζητά από ασφαλιστικά ταμεία και εργοδότες να στείλουν όλα τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2021 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, να προσυμπληρωθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις και να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων ακόμη και από τον Μάρτιο.

Το… κίνητρο θα μπορεί να είναι η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε πολλές δόσεις. Όσο νωρίτερα υποβληθεί η δήλωση, τόσο περισσότερες θα μπορούν να είναι και οι δόσεις με τον μέγιστο αριθμό να φτάνει στις 8 ή 10. Δηλαδή από Μάιο μέχρι και Φεβρουάριο του 2023.

Το συνολικό σχέδιο προβλέπει ότι αντίστοιχη δυνατότητα θα δοθεί και για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέσα στον μήνα θα έχουμε την οριστικοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού του φόρου και την κατάθεση το σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος και η εκκαθάριση με βάση την νέα κλίμακα να γίνει μέσα στον Μάρτιο. Έτσι, θα «σπάσει» και ο ΕΝΦΙΑ σε 10 ή 12 δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Τι θα επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών με αυτό; Να μεταφερθούν φορολογικά έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ από το β’ εξάμηνο της χρονιάς στο α’ εξάμηνο και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση των βαρών στους τελευταίους μήνες του χρόνου. 

Ποιο είναι το εμπόδιο σε όλο αυτό το πλάνο; Η μετάλλαξη Όμικρον. Το 4ο κύμα με τα περισσότερα κρούσματα είναι ήδη εδώ, κάτι που σημαίνει πιθανή μείωση του ρυθμού προετοιμασιών από την πλευρά του δημοσίου ή ακόμη και αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων για λογαριασμό των φορολογουμένων που θα πληγούν από αυτό το κύμα. Κάτι τέτοιο σημαίνει απώλεια χρόνου και χρονική μετάθεση ολόκληρου του σχεδιασμού.

Για παράδειγμα, θα είναι δύσκολο να ζητηθεί από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο ή από τον Απρίλιο όταν ακόμη οι λογιστές δεν θα έχουν τελειώσει με τις ρυθμίσεις των οφειλών της πανδημίας, τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας κλπ.

Η διάρκεια αυτής της πανδημίας και το βάρος που θα προκαλέσει στον κρατικό μηχανισμό, θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος «όλα σε 10 ή 12 δόσεις». 

Διαβάστε επίσης: 

O νέος «χάρτης» με τις προθεσμίες: Τι πρέπει να γίνει έως 31/12 – τι παρατείνεται

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως 28 Φεβρουαρίου

Μικρή παράταση στη ρύθμιση των κορωνο-χρεών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News