Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 13:43
BUSINESS & FINANCE

Γ. Οικονόμου για ανατιμήσεις: Παρακολουθούμε το θέμα, ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

«Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν» ανέφερε

Γ. Οικονόμου για ανατιμήσεις: Παρακολουθούμε το θέμα, ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Aπολύτως δικαιολογημένη χαρακτήρισε την ανησυχία για αυξήσεις τιμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα θέματα αυτά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν και τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως εξήγησε, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει τη δική του αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία». 

«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό συμβούλιο, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά». 

Προφανώς, διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει κατά νου ότι εξελίξεις ή πράγματα που μπορεί έστω και έμμεσα να μειώσουν το εισόδημα των πολιτών δεν πρέπει να είναι εκτός του πεδίου ενδιαφερόντων της. 

«Έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει και πόσο η καθημερινότητα τον απασχολεί. Η κυβέρνηση έχει στηριξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα το προηγούμενο διάστημα. Η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του είναι στην ατζέντα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επιπλέον λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών. Σημείωσε ακόμη ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από τη Βουλή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. «Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει πια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών τόσο στα καύσιμα και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα αλλά και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως να το ελέγξει καθόσον δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως κάθε πολίτης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή e-katanalotis και πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του, να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και η εφαρμογή αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του, στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές. «Και εκεί η διαφορά σας διαβεβαιώ, επειδή εγώ κάνω χρήση του e-katanalotis, δεν είναι 0,40 λεπτά, 1 ευρώ και 2 ευρώ – που και αυτά φυσικά έχουν τη σημασία τους που είπε ο κύριος Κουρουμπλής-, αλλά μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News