Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 12:42
BUSINESS & FINANCE

Εμβόλια: Έτσι τελείωσε ο πόλεμος της AstraZeneca με την Ευρώπη

Εμβόλια: Έτσι τελείωσε ο πόλεμος της AstraZeneca με την Ευρώπη

Συμβιβαστική συμφωνία για τις παραδόσεις εμβολίων που εκκρεμούν πέτυχαν η AstraZeneca και η Κομισιόν, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους διαμάχη.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων από την πλευρά της φαρμακευτικής βύθισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση, καθώς οι χώρες μέλη ζητούσαν εναγωνίως περισσότερα εμβόλια. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε πλήγμα για το προφίλ της AstraZeneca.

Έκτοτε, η Ευρώπη μείωσε την εξάρτησή της από το εμβόλιο της AstraZeneca και στράφηκε περισσότερο σε εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα, η AstraZeneca δεσμεύεται να παραδώσει 60 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, 75 εκατ. έως τα τέλη του τέταρτου τριμήνου και 65 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η Κομισιόν είχε κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca τον Απρίλιο, για παράβαση των όρων του μεταξύ τους συμβολαίου.

Στην Ε.Ε., το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, άρα ο στόχος που είχε τεθεί στις αρχές του έτους έχει επιτευχθεί.

Περίπου 92 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν διανεμηθεί στις χώρες-μέλη μέχρι στιγμής, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός για το σκεύασμα της Pfizer  είναι 437 εκατομμύρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News