ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς θα δηλωθούν οι αναστολές στο «Εργάνη»

Το χρονοδιάγραμμα και οι συνέπειες για τους μη εμβολιασμένους

Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς θα δηλωθούν οι αναστολές στο «Εργάνη»

Στη διάθεση τους έχουν οι εργοδότες τα ειδικά έντυπα ώστε να θέσουν στο ειδικό καθεστώς τους εργαζόμενους που υπόκεινται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε αυτόν. Από προχθές ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει και για τις δομές υγείας. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος θα πρέπει να τεθεί σε αναστολή ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει το ειδικό έντυπο υποβολή στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021». Εάν ο εργαζόμενος στη συνέχεια εμβολιαστεί ο εργοδότης θα πρέπει να προχωρήσει στην παύση της αναστολής μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υποβάλλοντας το έντυπο «Δήλωση απένταξης από καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021».

Το χρονοδιάγραμμα 

Έως σήμερα- 3 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δηλωθούν οι αναστολές για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία καθώς και για τους εργαζόμενους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία, στο πλαίσιο σύμβασης εργολαβίας με ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές αντίστοιχες μονάδες, εντός των εν λόγω μονάδων και έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, με ημερομηνία έναρξης από 16 Αυγούστου 2021. Στις προνοιακές μονάδες κατατέθηκαν 1.670 αιτήσεις απαλλαγής παρόλα αυτά μόνο οι 67 εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές. 

Διορία 2 ημερών πριν την ένταξη σε αναστολή υπάρχει για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται ως ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας) καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργολαβίας με ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές αντίστοιχες δομές υγείας (συμπεριλαμβανομένων εκτός των ανωτέρω αναφερόμενων και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), και έχουν ενταχθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, με ημερομηνία έναρξης από 1η Σεπτεμβρίου 2021

Από 15 Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που απασχολούνται σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, σε εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης, σε συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα, σε Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων καθώς και για τους εξωτερικούς συνεργάτες που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2021, η «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με υποβάλλεται από 15 Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός 48 ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας.

Εάν κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο εργαζόμενος τελεί σε οποιασδήποτε μορφής νόμιμη άδεια, η ένταξη του εν λόγω εργαζόμενου σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας ξεκινά μετά τη λήξη της νόμιμης αυτής άδειας.

Χωρίς μισθό

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται, θα μείνουν δηλαδή χωρίς μισθό για όλο το διάστημα της αναστολής ενώ είναι άγνωστο εάν κατά την επιστροφή τους θα μπορούν να αναλαμβάνουν στην ίδια θέση εργασίας.

Επιπλέον σε όλους όσους λένε όχι στον εμβολιασμό δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού θα χάνουν και ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν  κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News