Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 20:59
ΒUSINESS & FINANCE

P&0 Ferries: «Κολλημένα» στα λιμάνια τα πλοία της μετά τις απολύσεις – Διακοπή δρομολογίων

P&0 Ferries: «Κολλημένα» στα λιμάνια τα πλοία της μετά τις απολύσεις – Διακοπή δρομολογίων

Έντονο παρασκήνιο έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανικής εταιρείας φέρι μπόουτ P&O Ferries να περικόψει 800 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ζημίες. Απολυμένοι εργαζόμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί τα πλοία στα λιμάνια και να διακοπούν τα δρομολόγια στη Θάλασσα της Μάγχης.

Τα πλοία της εταιρείας που εδρεύει στο Ντόβερ θα προσλάβουν νέα πληρώματα μέσω εξωτερι είπαν οι εργαζόμενοι στα πορθμεία την Πέμπτη μέσω βίντεο, αφού η P&O Ferries κάλεσε τα πλοία της στο λιμάνι. Το σωματείο τους είπε να μείνουν στη θέση τους.

«Λυπάμαι που σας πληροφορώ ότι αυτό σημαίνει ότι η απασχόλησή σας τερματίζεται με άμεση ισχύ, λόγω απόλυσης», είπε αξιωματούχος της εταιρείας που έχει την έδρα της στο Ντένβερ. Ωστόσο, το σωματείο τους κάλεσε τους εργαζομένους να παραμείνουν στις θέσεις τους στα πλοία. 

Η αντιπαράθεση που προέκυψε από την αιφνιδιαστική κίνηση απειλεί τη συνέχιση των ζωτικών εμπορικών δεσμών μεταξύ της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ενώ χιλιάδες φορτηγά εξαρτώνται από την P&O Ferries κάθε μέρα για να περάσουν τη Μάγχη, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς σημαντικές αλλαγές μετά το Brexit και την πανδημία του Covid-19 που έπληξαν τα οικονομικά της.

«Υπό την παρούσα κατάσταση, η P&O Ferries δεν είναι βιώσιμη επιχείρηση. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από σημαντικές αλλαγές», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της εταιρείας. Ετήσιες ζημίες της εταιρείας ύψους 100 εκατ.στερλινών (131 εκατ.δολαρίων) έχουν καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες της, τον όμιλο DP World που διαχειρίζεται τα λιμάνια του Ντουμπάι.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας, που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα-τέταρτο των εργαζομένων της P&O Ferries, είχαν διακόψει τα δρομολόγια πριν ακόμη γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Η κίνηση έπιασε εξ απήνης τα σωματεία αλλά και την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση και τα δρομολόγια αναμενόταν αρχικά να διακοπούν μόνο λίγες ώρες, αλλά δεν θα επαναληφθούν για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. 

 

 

Μακρά Ιστορία

 

Η P&O Ferries έχει μία μακρά ιστορία που χρονολογείται το 1837, συνδέοντας την Ιβηρική Χερσόνησο με το Λονδίνο μέσω ατμόπλοιων. 

Τη δεκαετία του 1960 συνέστησε την English Channel και την Irish Sea Ferry, που εξαγοράστηκαν από την DP World το 2006 στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 6,8 δισ.δολαρίων. 

Σήμερα, η P&O Ferries μεταφέρει περισσότερους από 10 εκατ.επιβάτες και 2 εκατ.τεμάχια σε εμπορεύματα ετησίως, ενώνοντας τη Βρετανία με Γαλλία, Β.Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News