Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 13:20
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Τέλος τα καύσιμα στο 90% των βενζινάδικων

Βρετανία: Τέλος τα καύσιμα στο 90% των βενζινάδικων

Χωρίς καύσιμα έχουν μείνει 9 στα 10 βενζινάδικα στις μεγάλες βρετανικές πόλεις, καθώς τα ήδη σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν όταν οι Βρετανοί έσπευσαν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι τις ελλείψεις.

Η μεγάλη έλλειψη οδηγών φορτηγών που παρατηρείται στη Βρετανία έπειτα από το Brexit και την πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα, επηρεάζοντας από τα καταστήματα τροφίμων έως τα βενζινάδικα. Ελλείψεις και ανατιμήσεις απειλούν την αγορά, ειδικά όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον καλεί τον κόσμο να μην προχωρά σε αγορές-πανικού, όμως ήδη από την Κυριακή είχαν σχηματιστεί ουρές δεκάδων αυτοκινήτων έξω από τα βενζινάδικα, αναγκάζοντας πολλά από αυτά να κλείσουν.

Σε κάποιες περιοχές, το 50% έως 90% των βενζινάδικων έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Η Βρετανία σκέφτεται να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού για να διασφαλίσει τον καλύτερο ανεφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα καταστήματα προειδοποιούν πως εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις οδηγών, η αγορά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τα Χριστούγεννα. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι η Βρετανία χρειάζεται 100.000 οδηγούς φορτηγών για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ένα σχέδιο για την έκδοση προσωρινής βίζας για 5.000 ξένους οδηγούς. Περίπου 25.000 οδηγοί επέστρεψαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από το Brexit, ενώ περίπου 40.000 οδηγοί φορτηγών δεν μπόρεσαν να περάσουν τις απαιτούμενες εξετάσεις εξαιτίας των lockdowns του κορωνοϊού.

H απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εκδώσει προσωρινές βίζες για 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση που δεν πρόκειται να επιλύσει τις μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που απειλούν το λιανεμπόριο κατά την φετινή εορταστική περίοδο, προειδοποιούν κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.   

«Θεωρώ ότι πολλοί οδηγοί δεν θα επιστρέψουν στη Βρετανία, ακόμη και εάν η κυβέρνηση τους παρακινήσει να το κάνουν», αναφέρει ο Μάρκο Ντιγκιόια, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Οδηγών. 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και τις ελλείψεις άνθρακα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτελώντας βόμβα στα θεμάλια της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News