Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 13:16
BUSINESS & FINANCE

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση στη διαμάχη με τη Δανία για τη φέτα

Η Δανία παρέβη το δίκαιο της Ε.Ε.

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση στη διαμάχη με τη Δανία για τη φέτα

Η Δανία παρέβη τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απέτυχε να αποτρέψει εγχώριες επιχειρήσεις να παράγουν και να εξάγουν εκτός του μπλοκ λευκό τυρί με την καταχωρισμένη ονομασία «φέτα».

Αυτή ήταν η πρόταση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ταμάρα Καπέτα, τρία χρόνια αφότου η Κομισιόν μήνυσε τη Δανία για αυτό ακριβώς το ζήτημα.

«Παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να παύσουν οι Δανοί παραγωγοί να χρησιμοποιούν την καταχωρισμένη ονομασία “φέτα” για τυρί το οποίο προορίζεται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες, η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης» ανέφερε η Καπέτα.

Η ίδια απέρριψε το επιχείρημα της Δανίας ότι η απαγόρευση εξαγωγών θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπόδιο στο εμπόριο.

«Η κύρια ιδέα πίσω από αυτόν τον κανονισμό είναι η βελτίωση της κατάστασης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. μέσω της παροχής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σε προϊόντα που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής» αναφέρεται στην απόφασή της.

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. θα αποφασίσει για την υπόθεση μέσα στους επόμενους μήνες. Σε παρόμοιες υποθέσεις έχει υιοθετηθεί η θέση του ή της εισαγγελέα.

Η φέτα έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα.

Μπορείτε να βρείτε εδώ το πλήρες κείμενο των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το TikTok κάνει business με την viral φέτα

Σπ. Λιβανός: Καμία ανοχή στα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων»

«Πονοκέφαλος» για τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News