BUSINESS & FINANCE

«Στον αέρα» τα ευρωπαϊκά σχέδια για οικολογική γεωργία: Φωτιά στις τιμές τροφίμων

«Στον αέρα» τα ευρωπαϊκά σχέδια για οικολογική γεωργία: Φωτιά στις τιμές τροφίμων

Εν αμφιβόλω τίθεται η στρατηγική «Από το χωράφι στο πιρούνι» (From Farm to Fork) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια στρατηγική που έθετε σειρά στόχων για την εφαρμογή μιας γεωργίας πιο φιλικής στο περιβάλλον και σαφέστατα λιγότερο εντατικής, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Με τις τιμές των σιτηρών να έχουν εκτοξευθεί ήδη στα ύψη και το τέλος του πολέμου και της αποκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας να μην είναι δυνατόν να προβλεφθεί, ήδη οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις πιέζουν τις Βρυξέλλες για την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα διασφαλίζουν την ασφάλεια εφοδιασμού σε τρόφιμα και θα μειώνουν την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει έστω και μεσοπρόθεσμα σε αποκλιμάκωση των τιμών, οι οποίες αυτή τη στιγμή προκαλούν σοκ σε βιομηχανία και καταναλωτές, καθώς θεωρείται δεδομένος ένας νέος γύρος ανατιμήσεων. 

Ήδη οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών η Copa και η Cogeca ζήτησαν να επιτραπεί η καλλιέργεια όλης της διαθέσιμης αγροτικής γης το 2022. «Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα», τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή και υποστηρίζουν ότι «Πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποτραπούν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε ελλείψεις σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για βασικό ζητούμενο της αυτάρκειας σε τροφή και δημοκρατικής σταθερότητας». 

Υπενθυμίζεται ότι μερικοί από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής «Farm to Fork» είναι οι ακόλουθοι:

  • Η μετατροπή του 25% της γεωργικής γης σε βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030.
  • Μείωση κατά 50% των χημικών και των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030. 
  • Μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030.
  • Μείωση κατά 50% έως το 2030 των πωλήσεων αντιμικροβιακών προϊόντων που χορηγούνται σε ζώα εκτροφής και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, μετά τους τιμοκαταλόγους που είχαν καταφτάσει στα σούπερ μάρκετ και περιλάμβαναν ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων οι οποίες κυμαίνονταν 8%-20%, τιμοκατάλογοι προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θεωρείται βέβαιο ότι οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις θα πυροδοτήσουν νέο κύμα ανατιμήσεων. 

Αν και οι περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται στα είδη που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα φυτικά έλαια και κυρίως ηλιέλαιο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε τιμές ρεκόρ αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και του μεταφορικού κόστους. Πλέον, η αγορά αναθεωρεί τις προβλέψεις της που προ της ρωσικής εισβολής έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση των τιμών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και εκτιμά ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα σιτηρά οι τιμές θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στο σύνολο του έτους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία για τις τιμές και το 2023, αν και πλέον καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν στη συνέχεια τα επίπεδα της ζήτησης. 

Χθες η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι ξεπέρασε τα 400 ευρώ/τόνο όχι μόνο για τα συμβόλαια Μαρτίου, αλλά και για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου. Συγκεκριμένα, για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου η διακύμανση ήταν από 430 έως 450 ευρώ/τόνο, σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τις ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου βρέθηκε επίσης πάνω από τα 400 ευρώ/τόνο, φτάνοντας μέχρι τα 424 ευρώ/τόνο. Πρόκειται για τιμές σχεδόν απαγορευτικές, όπως επισημαίνουν στελέχη της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, την ώρα, ωστόσο, που τα αποθέματα αρχίζουν και λιγοστεύουν.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι ΟΗΕ για «κόλαση» στις τιμές των τροφίμων

Πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία  – Η ζημιά σε τέσσερα μέτωπα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News