BUSINESS & FINANCE

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Μπορεί το 7 να θεωρείται για πολλούς τυχερός αριθμός, σε καμία περίπτωση όμως για την ελληνική οικονομία στην παρούσα συγκυρία. Ειδικά όταν αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Μετά το 6,2% του Ιανουαρίου, πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 7%, κάτι που θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Μαρτίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα σχετικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το χειρότερο είναι, ωστόσο, ότι ενώ πλέον βρισκόμαστε στον Μάρτιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Κάθε άλλο, μάλιστα. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σπάνε διαδοχικά τα ρεκόρ, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στις τιμές των βασικών πρώτων υλών, από σιτηρά και καλαμπόκι μέχρι μέταλλα.

Μπαίνει πλαφόν

Η απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιθασεύσει τις ανατιμήσεις, κάτι άλλωστε που και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραδέχθηκε την Πέμπτη μιλώντας στη Βουλή, παρά μόνο να αντιμετωπίσει φαινόμενα υπερβολικού κέρδους από όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή προβλέπεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Πανάκριβο το αλεύρι

Οι αλευροβιομηχανίες της χώρας, κάποιες εκ των οποίων έφταναν να αγοράζουν μέχρι και το 1/3 των σιτηρών (σε αξία) από τη Ρωσία και την Ουκρανία, βρίσκονται σε αναζήτηση προμηθευτών μαλακού σίτου από άλλες χώρες, κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ουγγαρία, άσκηση πάντως καθόλου εύκολη και σε καμία περίπτωση φθηνή. Και αυτό διότι η έλλειψη από την ευρωπαϊκή αγορά των σιτηρών της Ρωσίας και της Ουκρανία, τα οποία κατευθύνονταν και στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σιταριού, την Αίγυπτο, προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς τιμές.

Οι αλευροβιομηχανίες και στη συνέχεια οι αρτοποιοί είχαν ήδη προ του πολέμου να αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο συνδεόταν με την πανδημία. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω της αύξησης των σιτηρών κατά περίπου 80% σε σύγκριση με το 2020 και κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί κατά περίπου 8%-10%. Πλέον η τιμή του μαλακού σιταριού έχει αυξηθεί μέσα σε μία εβδομάδα κατά 100 ευρώ/τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι (στα επίπεδα των 370 ευρώ/τόνο από 270 ευρώ/τόνο πριν από τη ρωσική εισβολή). Ανάλογες αυξήσεις καταγράφονται και στην τιμή του καλαμποκιού, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των ζωοτροφών και κατά συνέπεια στην τιμή του κρέατος.

Βιομηχανικά προϊόντα

Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων, πρόκειται να προκαλέσουν ανατιμήσεις και σε σειρά βιομηχανικών προϊόντων, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν βασικούς παραγωγούς μετάλλων. Ελληνικές επιχειρήσεις προμηθεύονται αρκετά σημαντικές ποσότητες σιδήρου και χάλυβα από τις δύο αυτές χώρες και τώρα καλούνται να βρουν άλλους προμηθευτές, πιθανόν σε λιγότερο συμφέρουσες τιμές. Στα μέταλλα που παράγουν η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται το νικέλιο και το παλλάδιο, με το τελευταίο να χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κατασκευή καταλυτών για αυτοκίνητα. Η Ρωσία αποτελεί κορυφαία παραγωγό παλλαδίου και πιθανή παύση των εξαγωγών θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, που ήδη από πέρυσι ταλανίζεται από τη μεγάλη έλλειψη σε ημιαγωγούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τιμές των τελικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Σοκ και δέος στο φυσικό αέριο: Οι φόβοι της αγοράς και οι άμυνες της Ευρώπης

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News