Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 12:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 25ετίαςπαρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, έδειξαν ότι επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 6,3% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Ιανουάριο, επίπεδο που συνιστά το υψηλότερο από το 1997 και το 6,7% που είχε καταγραφεί. Σε σύγκριση με τον Ιανούαριο η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,9%. Παράλληλα, νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη και τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας μάλιστα αισθητά ταχύτητα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο 5,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο η θετική μεταβολή διαμορφώθηκε στο 0,9%. 

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη-1

Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και οι τιμές της ενέργειας οι οποίες δεν χαλιναγωγούνται, λειτούργησαν και τον προηγούμενο ως ωστική δύναμη για τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, συνιστώντας τη βασικότερη αιτία για το γεγονός ότι διαρκώς επιταχύνεται. 

Σύμφωνα με τις προκαταταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να «καλπάσουν» ενισχυόμενες κατά 31,7%, ανεβάζοντας περαιτέρω ταχύτητα εν συγκρίση με την άνοδο της τάξεως του 28,8% τον Ιανουάριο. Στις υπόλοιπες κατηγορίες η άνοδος των τιμών απέχουν παρασσάγγας σε σχέση με της ενέργειας, καθώς οι τιμές σε τρόφιμα ποτά και καπνικά, αυξήθηκαν κατά 4,1% από 3,5% τον Ιανουάριο, στα μη βιομηχανικά προϊόντα κατά 3% από 2,1% και στις υπηρεσίες κατά 2,5% έναντι 2,3% ένα μήνα νωρίτερα. 

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη-2

Δείγμα του πόσο επηρεάζονται οι τιμές καταναλωτή από την ενεργειακή κρίση, είναι η τιμή του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι ευματάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών και των ειδών καπνιστού. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 2,7% και σε μηνιαία 0,5%. 

«Πρωταθλήτριες» τον Φεβρουάριο για άλλη ένα μήνα είναι οι χώρες της Βαλτικής Λιθουανία και Εσθονία με με ρυθμό 13,9% και 12,4% αντίστοιχα, Γαλλία, Φινλανδία και Πορτογαλία κατέγραψαν τους βραδύτερους ρυθμούς με 4,1%, 4,3% και 4,4% αντίστοιχα. 

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη-3

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό – Έφθασε το 6,2% τον Ιανουάριο, στο +154% η τιμή του αερίου

Το κόστος του πληθωρισμού και τα μέτρα στήριξης

Ακρίβεια: Ο χάρτης των ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Ποια προϊόντα αυξήθηκαν έως 43%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News