BUSINESS & FINANCE

Στον δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας: Καμπανάκι από αξιωματούχους και αγορές κατά της χαλάρωσης

Στον δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας: Καμπανάκι από αξιωματούχους και αγορές κατά της χαλάρωσης

O πληθωρισμός και η ακρίβεια βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας αλλά και στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ωστόσο όπως λένε τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα μάλιστα ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του μέσα στο Σαββατοκύριακο και έτσι μπαίνει φρένο στη παροχολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε μια σειρά «πυροσβεστικών» μέτρων έναντι της ακρίβειας. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στοχευμένα και όχι οριζόντια να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω ενός επιδόματος. 

Τα μηνύματα  

Μπορεί και φέτος να ισχύει η ρήτρα διαφυγής που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να μπορούν να παράγουν ελλείμματα, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά η Ελλάδα δεν είναι η ίδια περίπτωση, καθώς έχοντας ήδη πολύ υψηλό χρέος, τα ελλείματα αυξάνουν πολύ περισσότερο το χρέος.

Οι Βρυξέλλες πάντως φρόντισαν ήδη να χτυπήσουν το καμπανάκι στην Ελλάδα πως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να υπάρξει ζύγι στην λήψη των οποίων αποφάσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Το ίδιο καμπανάκι ήχησε και από τον Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής τόνισε πως θα πρέπει η χώρα σταδιακά να επανέλθει στην προ πανδημίας υγιή δημοσιονομική θέση, ώστε να μην ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Οι αγορές

Πέρα όμως από τα καμπανάκια τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στη γωνία περιμένουν και οι αγορές. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιο δημοσιονομικό στραβοπάτημα, θα στοιχίσει στον δανεισμό της χώρας. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί ήδη στο 2,6%, και οποιοδήποτε δημοσιονομικό στραβοπάτημα θα κόστιζε από την αξιοπιστία της χώρας που σημαίνει μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού. Και βέβαια η όποια μη αξιοπιστία από τις αγορές θα οδηγήσει και στη μη απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο του 2023 να αποκτήσει την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.

Ο στόχος είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο του 2023, η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην βαθμίδα ΒΒΒ- δηλαδή στην ελάχιστη επενδυτική, που αναγνωρίζει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τουλάχιστον από δύο οίκους αξιολόγησης με το χορό των αξιολογήσεων να αρχίζει από τις 18 Μαρτίου  από τη  Moody’s και τη DBRS.  Στις 14 Απριλίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από το οίκο Standard & Poors ενώ στις 8 Ιουλίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. 

Διαβάστε επίσης: 

Πάγο στα μέτρα στήριξης βάζει η αγορά ομολόγων – «Στοπ» στη δημοσιονομική χαλάρωση

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2% του ΑΕΠ

Το ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό και η επίπτωση σε μισθούς και συντάξεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News