BUSINESS & FINANCE

Τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα: Τι ισχύει τελικά

Τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα: Τι ισχύει τελικά

Πολιτική αντιπαράθεση έφερε η είδηση πως το  Βέλγιο είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία. Ο υπουργός Εργασίας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει υιοθετήσει την 4ημερη εργασία με τον Νάσο Ηλιόπουλο λίγες ώρες αργότερα να απαντάει πως ο κ. Χατζηδάκης «πουλάει τρέλα». 

Η αλήθεια είναι πως το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την άνοιξη άνοιξε διάπλατα και στην Ελλάδα την επιλογή της τετραήμερης εργασίας, παρόλα αυτά το θέμα είναι εάν μπορούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς το παρόν να «βάλουν» φρένο στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

Τι ισχύει  

Σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου, στις επιχειρήσεις στις οποίες που εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες  την ημέρα επιπλέον των  8 ωρών, δηλαδή θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα  υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα ωρών εργασία την εβδομάδα θα  αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Αντί της μειώσεως των ωρών εργασίας, μπορεί να χορηγείται στον εργαζόμενο ρεπό ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό ή και άδεια.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 10 ώρες ημερησίως για 5 μέρες μια εβδομάδα και 6 ώρες την ημέρα για 5 μέρες, κάποια άλλη εβδομάδα εντός 6μήνου. Έτσι θα έχει δουλέψει 50 ώρες την μια εβδομάδα και 30 την δεύτερη, ο μέσος όρος των οποίων είναι 40 ώρες. 

Θα μπορούσε, επίσης, ο εργαζόμενος να επιλέξει να δουλεύει 10 ώρες επί 4ήμερο και την επόμενη να έχει ρεπό. Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω ρύθμιση δίνει την ευελιξία στον εργαζόμενο, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη βέβαια, να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας του όπως τον εξυπηρετεί. Υπάρχει δηλαδή ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι παρόλα αυτά προφανώς και η υποχρέωση αυτή δεν «σφραγίζει» όλα τα παραθυράκια της παρανομίας. Παρόλα αυτά, από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας. Αυτό σημαίνει πως μόνο με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα είναι εξασφαλισμένη 100% η μη καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Τι ισχύει με τις υπερωρίες

Ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών που μπορεί να πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος σε ένα έτος έχει αυξηθεί στις 150 ώρες. Στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία). Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης. 

Εάν ο εργαζόμενος εργαστεί πάνω από 45 ώρες, οι επιπλέον αυτές ώρες θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση. Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας 6 εργάσιμων ημερών την εβδομάδα, υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η εργασία πέραν των 48 ωρών την εβδομάδα εργασίας. Μισθωτοί απασχολούμενοι υπερωριακώς δικαιούνται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας, και έως 3 ώρες ημερησίως, και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. 

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος δεν έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη να προχωρήσουν στην ρύθμιση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και δουλεύει  με το σύστημα των υπερωριών. Για παράδειγμα, εργάζεται τις 5 ημέρες της εβδομάδας για 10 ώρες ημερησίως. Οι επιπλέον 10ωρες την εβδομάδα που έχει εργαστεί μέσα στην εβδομάδα  θα πρέπει να  πληρωθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δηλαδή οι 5 ώρες ως υπερεργασία και οι 5 ώρες ως υπερωρίες. 

Διαβάστε επίσης: 

Τι αλλάζει σε χρόνο εργασίας, διαλείμματα, αργίες, απολύσεις

Έρχεται η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας;

4ήμερη εργασία: Πάνω από 30 εταιρείες στο πιλοτικό πρόγραμμα της Βρετανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News