Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 12:02
BUSINESS & FINANCE

Οι 18 βασικές αλλαγές που φέρνει το εργασιακό ν/σ

Οι 18 βασικές αλλαγές που φέρνει το εργασιακό ν/σ

Τις βασικότερες αλλαγές που επιφέρει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, αποκρούωντας την κριτική που ασκείται από κόμματα και συνδικάτα περί «κατάργησης του 8ωρου» και «παρεμπόδισης του δικαιώματος της απεργίας».

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα από το υπουργείο, «το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι βασικότερες τομές είναι:

  1. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
  2. Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
  3. Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
  4. Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.
  5. Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
  6. Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στον συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).
  7. Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
  8. Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
  9. Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
  10. Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
  11. Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  12. Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία. 
  13. Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
  14. Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
  15. Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.
  16. Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
  17. Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
  18. Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων».

Τι ισχύει για ρεπό και υπερωρίες

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι με τις νέες ρυθμίσεις «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό…» το υπουργείο κάνει λόγο για «βιομηχανία ψεμάτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει, «μέσα από αυτό το ατυχές ‘ευφυολόγημα’, συγχέει –ασφαλώς εσκεμμένα- δύο διαφορετικά πράγματα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τις υπερωρίες. Άλλο οι υπερωρίες που διατηρούνται –και αυξάνονται- πηγαίνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τα όποια χαρακτηριστικά της. Η διευθέτηση είναι μια επιλογή, εναλλακτική των υπερωριών, η οποία ισχύει σε όλη την Ευρώπη, προσφέρεται από το 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εφαρμοζόταν στην Ελλάδα και επί ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβέστερα, ισχύει 30 χρόνια τώρα στην Ελλάδα και έχει εφαρμοστεί –μεταξύ άλλων- στον ΟΤΕ, στην Alpha Bank, στον Παπαστράτο, στην ΗΒΗ και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εμείς δίνουμε απλώς τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν τον εξυπηρετεί, να το ζητήσει και μόνος του, είτε σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν σωματεία, είτε για λόγους συμφιλίωσης της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής. Να δουλεύει δηλαδή λίγο παραπάνω π.χ. από Δευτέρα έως Πέμπτη και να πληρώνεται για να κάθεται τις Παρασκευές».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε χρονικό πλαίσιο εξαμήνου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να δουλεύει συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα. «Δεν αυξάνεται επομένως ο συνολικός χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου, όπως συμβαίνει στις υπερωρίες. Αντιθέτως, υπάρχει, όπως οι ίδιες οι λέξεις ‘διευθέτηση του χρόνου εργασίας’ υποδηλώνουν, μια διαφορετική διευθέτηση του χρόνου μέσα στη συγκεκριμένη αυτή περίοδο (εξάμηνο ή σε μικρότερες χρονικές περιόδους), που πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 10 ώρες την ημέρα» αναφέρει.

«Άλλο οι υπερωρίες και άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας»

Χαρακτηρίζει ακόμη «τουλάχιστον αστεία» την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «πληρωμής υπερωριών με ρεπό» και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει:

– «Πρώτον, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων;

– Δεύτερον, εφόσον με δήθεν ιερή αγανάκτηση καταγγέλλει ότι «εισάγουμε τη διευθέτηση με ατομικές συμβάσεις» ας μας εξηγήσει γιατί προσυπέγραψε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019, η οποία εισάγει ακριβώς τη λογική των ατομικών συμβάσεων με πρωτοβουλία του εργαζομένου για λόγους συμφιλίωσης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Εμείς απλώς ενσωματώνουμε στο εθνικό δίκαιο. Θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που υπέγραψε; Ή, μήπως, τους ενοχλεί ότι εμείς δεν περιοριζόμαστε, όπως λέει η Οδηγία, στους παντρεμένους με παιδιά κάτω των 8 ετών, αλλά δίνουμε αυτή την δυνατότητα σε όλους τους εργαζομένους που το θέλουν; Τους πειράζει δηλαδή να ζητάνε αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον εαυτό τους οι παντρεμένοι χωρίς παιδιά, οι φοιτητές κ.λπ.; Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ας ψηφίσουν τουλάχιστον την Οδηγία που οι ίδιοι προσυπέγραψαν.

– Και τρίτον, είναι φιλεργατική πολιτική αν ένας εργαζόμενος θέλει να δουλέψει λίγο παραπάνω από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη για να έχει τη δυνατότητα αμειβόμενος να βλέπει τα παιδιά του την Παρασκευή να του το απαγορεύουμε; Αυτή είναι η φιλεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης;».

Για τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καταργείται το 8ωρο» το υπουργείο κάνει λόγο για «κωμικοτραγικό ισχυρισμό». «Ποιος μπορεί, άραγε, να πιστέψει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μία χώρα της ΕΕ; Υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Και ακόμα σαφέστερες προβλέψεις στο ίδιο το νομοσχέδιο (άρθρο 55)» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει νομοθετικά κατοχυρωμένο. Το βασικό πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας όμως είναι η εφαρμογή της όποιας νομοθεσίας. Με άλλα λόγια, το 8ωρο στην πράξη παραβιάζεται πολύ συχνά. Και το ίδιο συμβαίνει με τις υπερωρίες και την υπερεργασία που πολύ συχνά δεν πληρώνονται στον εργαζόμενο. Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας αποσκοπεί στην περαιτέρω θωράκιση του 8ώρου, του 40ωρου και του πενθήμερου, με βασικά εργαλεία την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (που αποσκοπεί ακριβώς στο να αντιμετωπίσει την μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες) και την ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας που θα ελέγχει πιο αποτελεσματικά την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις απεργίες και την κριτική της ΓΣΕΕ για «παρεμπόδιση του δικαιώματος της απεργίας» το υπουργείο τονίζει: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά και είναι αυτονόητα κατοχυρωμένο και στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.. Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι ο σεβασμός των κανόνων της δικαιοσύνης και η διασφάλιση ότι η συνδικαλιστική πίεση θα στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και όχι εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Ορίζεται ειδικότερα ότι αν κριθεί παράνομη απεργία που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας για το ίδιο θέμα από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Εισάγουμε αυτή τη ρύθμιση για να μην επαναληφθούν συμβάντα όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στο μετρό της Αθήνας. Ένα από τα πολλά σωματεία προκήρυξε απεργία, στην οποία συμμετείχαν μερικές δεκάδες υπαλλήλων. Σταμάτησε το μετρό και εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν. Το ίδιο έγινε και την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι, άραγε, σεβασμός απέναντι στην δικαιοσύνη και στο κοινωνικό σύνολο, μια απεργία που κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από ένα δικαστήριο, να επαναπροκηρύσσεται αμέσως από ένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο; Για τον ίδιο λόγο προβλέπουμε και αστική ευθύνη όσων συνδικαλιστών προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Όχι φυσικά όλων των συνδικαλιστών της οργάνωσης, αλλά αυτών που παρανομούν. Διότι άλλο απεργία και άλλο παρανομία. Η πρακτική, της παράκαμψης ουσιαστικά των νόμων και της δικαιοσύνης είναι μια πρακτική προσβλητική τελικά απέναντι στην ίδια την κοινωνία και τους θεσμούς. Όσο για τη ρύθμιση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (μετρό, ακτοπλοΐα, απορρίμματα κ.λπ.) να παρέχεται το 1/3 της υπηρεσίας στις απεργίες, δεν φέρνουμε παρά μια ρύθμιση που ισχύει στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στον Καναδά κ.λπ».

Αναφορικά με τις επικρίσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για παρεμπόδιση του δικαιώματος τις ψηφοφορίας το υπουργείο θυμίζει «τους ξυλοδαρμούς στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και τις καταγγελίες των ίδιων των συνδικαλιστών για έλλειψη διαφάνειας», προσθέτοντας ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «εισάγονται καθαροί κανόνες που φέρνουν διαφάνεια και ενισχύουν την αξιοπιστία του συνδικαλισμού».

«Μπορεί ορισμένοι συνδικαλιστές να ενοχλούνται γιατί εισάγονται ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και γενικότερα μέτρα διαφάνειας στον συνδικαλισμό. Επιπλέον, ορίζεται ότι η συνδικαλιστική προστασία θα είναι στο επίπεδο αυτής των εγκύων, διότι σήμερα είναι ακόμα ισχυρότερη. Επιπροσθέτως, καταργούμε την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες (ιδιώτες ή Δημόσιο) και από κόμματα. Αν αυτό είναι το πρόβλημά τους, θα ήταν εντιμότερο να το παραδεχτούν» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News