Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 18:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4ήμερη εργασία: Πάνω από 30 εταιρείες στο πιλοτικό πρόγραμμα της Βρετανίας

4ήμερη εργασία: Πάνω από 30 εταιρείες στο πιλοτικό πρόγραμμα της Βρετανίας

Περισσότερες από 30 εταιρείες συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλωθούν τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της νέας τάσης στον κλάδο της απασχόλησης. 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι εταιρείες θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν 32 ώρες κάθε εβδομάδα (αντί για 40 ώρες), χωρίς να υποστούν μειώσεις μισθών ή επιδομάτων.

«Η υιοθέτηση της 4ήμερης εργασίας θα είναι win-win για τις εταιρείες» υποστήριξε ο Joe Ryle, επικεφαλής του κινήματος «Four Day Week» στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται, όπως και η ευημερία των εργαζομένων». 

Το βρετανικό πρόγραμμα είναι ένα από τα πολλά παγκοσμίως (σε ΗΠΑ και Ιρλανδία ήδη εφαρμόζονται, ενώ σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), τα οποία προσπαθούν να υλοποιήσουν το «όνειρο» κάθε εργαζόμενου.  

Οι υποστηρικτικές αυτής της νέας εργασιακής τάσης, εξηγούν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζόμενων, εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι απολαμβάνουν περισσότερες ώρες με την οικογένεια ή τους φίλους τους. 

Αντίθετα, οι πολέμιοι της τετραήμερης εργασίας εξηγούν ότι η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα συνεπάγεται μεγαλύτερη κόστη για τις επιχειρήσεις, καθώς και αρκετές χαμένες ώρες απασχόλησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Ποια μεγάλη εταιρεία ανεβαίνει στο «άρμα» της τετραήμερης εργασίας

Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών; Γιατί παραιτούνται στελέχη και εργαζόμενοι

Σκωτία: Εβδομάδα εργασίας 4 ημερών σε όλη την οικονομία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News