BUSINESS & FINANCE

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια – Τι περιλαμβάνει  

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια – Τι περιλαμβάνει  

Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει το πολυαναναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο στην συνέχεια θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το 8ωρο, οι υπερωρίες αλλά και οι αργίες την Κυριακή είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που απασχόλησαν και δημιούργησαν πολιτικές αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που διευθετούν μια σειρά από ζητήματα στην αγορά εργασίας. Το moneyreview.gr έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει τους τελικούς άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται έως 2 ώρες επιπλέον πέρα του 8ώρου.Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα συμφηφίζεται με ρεπό, άδεια ή μειωμένο ωράριο. Η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από συμφωνία του εργοδότη με τις σωματειακές οργανώσεις ή  με ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Ο εργαζόμενος θα έχει την να αρνηθεί χωρίς κυρώσεις.

Υπερωρίες

Προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των νόμιμων υπερωριών που μπορεί να πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος σε ένα έτος στις 150 ώρες 

Ψηφιακή κάρτα

Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ,ο χρόνος εργασίας του κάθε εργαζόμενου αλλά και οι άδειες του εργαζόμενου. Σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε τράπεζες και βιομηχανία 

Εργασία την Κυριακή

Βάσει διάταξης διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές. Όπως οι επιχειρήσεις παραγωγής – αποθήκευσης – μεταφοράς – διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστικής αλυσίδα (“logistics”), κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Απολύσεις

Παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ζητήσει την μη προσέλευση του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας σε περιπτώσεις απόλυσης με προειδοποίηση ή έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον αποζημίωσης σε εργαζόμενους οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικώς για παράνομη απόλυση, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον εργοδότη από την υποχρέωση επαναπρόσληψης του μισθωτού.

Διευρύνεται η λίστα της ακυρότητας μια απόλυσης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να απολυθεί ένας πατέρας τους πρώτους έξι μήνες της γέννησης του παιδιού του. Άκυρη επίσης θα κρίνεται και η απόλυση ενός εργαζόμενου με τηλεργασία ο οποίος θα επικαλεστεί το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Τηλεργασία

Καθιερώνεται το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου εφόσον βρίσκεται εκτός ωραρίου ενώ θα υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τις δαπάνες για το υλικό εξοπλισμό.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις & απεργία

Η καθιέρωση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η καταχώρηση, των οργανώσεων σε αυτό είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και για να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας.

Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν, ενώ προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά την διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο.

Ενώ σε όσους απασχολούνται στις συνεργατικές πλατφόρμες παρέχεται το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να απεργούν, ενώ οι εργοδότες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ως προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Άδειες

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών.

Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες.

Άδεια φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών.

Τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 2 φορές το χρόνο (μία ημέρα κάθε φορά).

Ευέλικτες μορφές εργασίας όπως τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Καταπολέμηση της βίας στην εργασία

Προστασία των εργαζομένων που έχουν πέσει  θύματα βίας αλλά και των εθελοντών ακόμη και των αιτούντων εργασίας.

Θέσπιση υποχρεωτικών κωδίκων δεοντολογίας και πολιτικών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των θυμάτων.

Απαγόρευση καταγγελίας ή λύσης της σύμβασης των εργαζομένων που καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τον εργασιακό χώρο για ένα χρονικό διάστημα –χωρίς διακοπή μισθοδοσίας- αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους λόγω βίας ή παρενόχλησης.

Σύσταση αυτοτελούς τμήματος για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενώ σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News