Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 21:11
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρι Ντέιλι (Fed): Συστήνει πιο συγκρατημένη προσέγγιση στις επιτοκιακές αυξήσεις

Μέρι Ντέιλι (Fed): Συστήνει πιο συγκρατημένη προσέγγιση στις επιτοκιακές αυξήσεις

Η Federal Reserve θα πρέπει να είναι συγκρατημένη στα βήματά της προς την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να αποσύρουμε μέρος των μέτρων στήριξης από την οικονομία. Αλλά η ιστορία έχει δείξει, ότι η απότομη και επιθετική δράση μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην ίδια την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών που προσπαθούμε να επιτύχουμε», είπε η Ντέιλι. 

«Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκρατημένοι ως προς τον ρυθμό και, κυρίως, να παραμείνουμε εξαρτημένοι από τα στατιστικά στοιχεία», είπε η Ντέιλι.

«Αυτό που θα προτιμούσα είναι να προχωρήσουμε το Μάρτιο όπως έχουμε προγραμματίσει και εν συνεχεία να παρακολουθούμε, να μετράμε, να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι βλέπουμε μπροστά μας – και μετά να κάνουμε την επόμενη αύξηση των επιτοκίων όταν φαίνεται ότι έχει έρθει η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πράξουμε. Και αυτό θα μπορούσε να είναι στην επόμενη συνεδρίαση ή θα μπορούσε να γίνει σε μία μεταγενέστερη», είπε η Ντέιλι. 

Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς η κρίση στην Ουκρανία παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του σκεπτικού των αξιωματούχων της Fed εν μέσω της ανησυχίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει «από μέρα σε μέρα», η Ντέιλι είπε ότι η πρωταρχική οικονομική της επίδραση είναι ο βαθμός στον οποίο αυξάνει την αβεβαιότητα των καταναλωτών.

«Κάθε φορά που εκδηλώνεται γεωπολιτικός κίνδυνος, δημιουργείται αβεβαιότητα, και οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ήδη αρκετή αβεβαιότητα – αβεβαιότητα για το πότε ο COVID θα φύγει, αβεβαιότητα για το πώς πάει η οικονομία, οπότε αυτό είναι απλώς ένας ακόμη παράγοντας», δήλωσε η Ντέιλι. «Και η αβεβαιότητα, όπως γνωρίζουμε, επηρεάζει το καταναλωτικό αίσθημα και τελικά επηρεάζει τη ζήτηση των καταναλωτών».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» για ύφεση από μία απότομη σύσφιγξη πολιτικής της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News