Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 21:48
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Παραπέμπτουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Πρακτικά Fed: Παραπέμπτουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Το μήνυμα ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι έτοιμη να μειώσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ενωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν, έδωσαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο. 

Παρότι υπάρχουν έντονες διαφορές στους κόλπους του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα πρακτικά έδειξαν ότι με την κλιμάκωση του πληθωρισμού και τις ανησυχίες για διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, «κάποιοι αξιωματούχοι» στη συνεδρίαση της 15ης/16ης Ιουνίου εκτίμησαν ότι οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση των υποστηρικτικών μέτρων θα επιτευχθούν πιο γρήγορα απ΄ότι αναμένεται. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed συμφώνησαν επίσης να προβούν σε κατάλληλα μέτρα εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί ή προκύψουν άλλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες φωνές πιο διστακτικές, λέγοντας ότι δεν βλέπουν ακόμη ξεκάθαρα σημάδια από τα επικείμενα στατιστικά στοιχεία και διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς άνοιγμα της οικονομίας, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και γι΄αυτό απαιτείται μια πιο υπομονετική και συνετή προσέγγιση. 

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της Fed προβλέπουν ανοδική τάση για τον πληθωρισμό και γι΄αυτό συναίνεσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να δράσει, εάν οι κίνδυνοι αποδειχθούν πραγματικοί. 

Εν κατακλείδι, τα πρακτικά έδειξαν ότι η Fed αρχίζει να βλέπει τον κόσμο μετά την πανδημία, απομακρύνοντας από τη λεκτική της τη μακρόχρονη αναφορά στον κορωνοϊό ως περιοριστικό παράγοντα για την οικονομία και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για το πότε θα αρχίσει ο περιορισμός των μέτρων. 

Η έναρξη της συζήτησης παραπέμπτει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα εντός του 2023, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να περιμένουν ότι η Fed θα κινηθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν ως προς την άρση των μέτρων στήριξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News