Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 13:40
BUSINESS & FINANCE

Federal Reserve: Δεύτερες σκέψεις για την ανανέωση της θητείας του Πάουελ

Λήγει τον Φεβρουάριο του 2022

Federal Reserve: Δεύτερες σκέψεις για την ανανέωση της θητείας του Πάουελ

Αντιστάσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ συναντά η προσπάθεια του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να προωθήσει την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).

Παρότι αρκετά μέλη της οικονομικής ομάδας του προέδρου υποστηρίζουν το σενάριο μιας δεύτερης θητείας, μια ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα Δημοκρατικών ζητά την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο πρόσωπο.

Ο νυν επικεφαλής της Fed διορίστηκε στη θέση του προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του Νόνταλντ Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε να λάβει σημαντικές αποφάσεις -όπως η υιοθέτηση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής κατά την υγειονομική κρίση- οι οποίες έτυχαν το χειροκρότημα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, ένα τμήμα του προοδευτικού άξονα του κόμματος δηλώνει μη ικανοποιημένο από την επιλογή του Πάουελ να «χαλαρώσει» το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 2008, σε μια προσπάθεια αποτροπής όσων έλαβαν χώρα το καταστροφικό 2007 (κατάρρευση τραπεζών, οικονομικό κραχ).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιζητούν την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου στα ηνία της Federal Reserve, το οποίο θα είναι πιο ευθυγραμμισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εφόσον, λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 2022 δεν ανανεωθεί η 4ετής θητεία του Πάουελ, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ως προτεινόμενη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τη Lael Brainard, οικονομολόγο της Fed, η οποία διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο το 2014 κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News