BUSINESS & FINANCE

Ακρίβεια: To «μενού» των νέων μέτρων στήριξης – Τι εξετάζεται

Ακρίβεια: To «μενού» των νέων μέτρων στήριξης – Τι εξετάζεται

Στο υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες δέχονται συνεχείς εισηγήσεις και εξετάζονται διάφορα σενάρια για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έναντι του κύματος ακρίβειας που θα καλπάζει τουλάχιστον για τους επόμενους 4 μήνες.

Οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα όποια μέτρα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η στήριξη νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όπως και η όποια ελάφρυνση να μην χάνεται κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Βέβαια, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι οποιοδήποτε νέο μέτρο να μην βάζει φωτιά σε φοροελαφρύνσεις για τις οποίες ήδη έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση όπως είναι η μονιμοποίηση των μέτρων της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν αφού το οικονομικό επιτελείο έχει την πλήρη εικόνα και τα επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου για την πορεία της οικονομίας το 2021.

Έτσι, εάν ο δείκτης της ανάκαμψης δείξει πάνω από 9%, όπως αναμένεται, θα υπάρξει επιπλέον χώρος που βέβαια έχει ροκανιστεί από την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θα ξέρουν με ακρίβεια τι κονδύλια μπορούν να διατεθούν. 

Μείωση ΦΠΑ

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ξανά η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε περίπου 10 προϊόντα με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Δύο είναι οι προβληματισμοί του οικονομικού επιτελείου για το συγκεκριμένο μέτρο, όπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του. Πρώτον, το μέτρο αυτό έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και δεύτερον είναι πολύ πιθανόν η μείωση αυτή να μην φθάσει ποτέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Βέβαια, πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση για κάποιους μήνες ώστε να μικρύνει το κόστος του μέτρου, άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες μέρες δεν βγάζει ούτε αυτό το μέτρο από την ατζέντα των νέων μέτρων στήριξης.

Επίδομα ακρίβειας

Ένα από τα σενάρια είναι να δοθεί και ένα επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά ή πολύτεκνες οικογένειες. Σε αυτή τη περίπτωση το κρατικό κονδύλι είναι μικρότερο αλλά η κρατική ενίσχυση θα έφθανε κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν θα «χανόταν στον δρόμο». Παρόλα αυτά, μια τέτοια λύση ανταποκρίνεται μόνο στα πολύ χαμηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα να εξαιρείται πλήθος νοικοκυριών που βρίσκονται στη μεσαία τάξη.

Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

Και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα από τα σενάρια που μελετάται. Παρόλα αυτά θεωρείται ίσως από τα ακριβότερα μέτρα καθώς τα καύσιμα φέρνουν περίπου 4 δισ. ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ανεπιστρεπτέες προαταβολές 

Ο μηδενισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει κόστος 3 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτός του ότι είναι αρκετά ακριβό δημοσιονομικά και πάλι αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και μένουν απέξω τα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: To σταυρόλεξο των νέων μέτρων στήριξης – πόσο κοστίζουν

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός – Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου

Λιανεμπόριο: Ακρίβεια και φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος πλήττουν τη ζήτηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News