BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: To σταυρόλεξο των νέων μέτρων στήριξης – πόσο κοστίζουν

Πληθωρισμός: To σταυρόλεξο των νέων μέτρων στήριξης – πόσο κοστίζουν

Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως να βρει  επιπλέον μέτρα στήριξης την ώρα που το «τέρας» του πληθωρισμού δείχνει ολοένα και περισσότερο τα δόντια του. Τα νοικοκυριά σφυροκοπούνται από αυξημένους λογαριασμούς σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα αλλά και θέρμανση.

Το μενού των νέων μέτρων περιέχει από μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, παρεμβάσεις στην αγορά των καυσίμων, επιπλέον παρεμβάσεις στις επιστρεπτέες προκαταβολές ακόμα και επίδομα ακρίβειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά. 

Η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς στη ζυγαριά από τη μια μπαίνει η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών από την άλλη όμως θα πρέπει να μπει η δημοσιονομική σταθερότητα με δεδομένο πως η ρήτρα διαφυγής λήγει στο τέλος του έτους. 

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυξήσεις στα τρόφιμα. Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται ολοένα και βαρύτερο και πλέον η μείωση του ΦΠΑ επέστρεψε στο τραπέζι των μέτρων. Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν με την άσκηση που έχει τρέξει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΠΑ να δείχνει πως είναι μια πολύ ακριβή λύση. Μόνο για το ψωμί η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει  200 εκατομμύρια ευρώ και  για το κρέας 500 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια ακριβή λύση,  τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν και το φόβο για το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ θα μπορέσει να περάσει στον καταναλωτή ή θα χαθεί κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Παρόλο που το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ είναι απαγορευτικό, οι αποφάσεις θα κριθούν ανάλογα και με τις εξελίξεις καθώς είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Ο υπουργός Οικονομικών στις τελευταίες του συνεντεύξεις, άλλωστε, τονίζει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου, πάντως, δείχνουν πως στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και σε βιομηχανικά είδη είναι από τις πιο υψηλές ανά την Ε.Ε., ενώ στις 15 Φεβρουάριου η ΕΛΣΤΑΤ θα δείξει ακριβώς ποια είναι τα προϊόντα που έχουν πάρει περισσότερο φωτιά.

«Πονοκέφαλος» οι τιμές ρεύματος

Το ράλι στις τιμές ρεύματος συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο, με την έως τώρα μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 224€/μεγαβατώρα. Ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί που φθάνουν στα νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι διπλάσιοι. 

Στη σειρά και τα καύσιμα

Φωτιά είναι και τα καύσιμα, καθώς η βενζίνη έσπασε το ρεκόρ του 2012(1,838/λίτρο). Σύμφωνα  με το τελευταίο δελτίο του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα  1,841 ευρώ το λίτρο  και εννοείται πως υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που η βενζίνη ξεπερνά τα 2 ευρώ. Ακόμη όμως και στην Αθήνα, πρατήρια πωλούν την βενζίνη κοντά στο 1,98€ το λίτρο.

Διαβάστε επίσης: 

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός – Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου

Πληθωρισμός: Στο τραπέζι στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους

Λιανεμπόριο: Ακρίβεια και φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος πλήττουν τη ζήτηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News