BUSINESS & FINANCE

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός – Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός – Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου

Τους εξέπληξε δυσάρεστα η άνοδος του πληθωρισμού είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς στόχος  της ΕΚΤ είναι να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Από τον Δεκέμβριο, βέβαια, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, έχει επισημάνει πως  ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα έχει αυξηθεί, ενώ είχε τονίσει πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός». 

Την Τετάρτη, η Eurostat ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχυς  στην Ελλάδα θα ανέβει στο 5,5% τον Ιανουάριο  από 4,8% τον Δεκέμβριο.  Οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένονται στις 15 Φεβρουαρίου και όπως φαίνεται και αυτόν το μήνα, οι πρωταγωνιστές στην άνοδο του πληθωρισμού  θα είναι η ενέργεια και η διατροφή. 

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου  είχαν δείξει αύξηση 135% στο φυσικό αέριο έναντι του Δεκεμβρίου του 2020  ενώ αντίστοιχα 45% ήταν η αύξηση στο  ηλεκτρικό ρεύμα και 21% στα καύσιμα.  

Χθες, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πάρει και άλλα μέτρα, αλλά «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως εξετάστηκε και το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μέτρο βέβαια που έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, όπως ανέφερε. 

Πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά, όπως φαίνεται, σε παγόβουνο και προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για ανάσχεση 

Και ενώ ένα νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών για μια σειρά προϊόντων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς, η κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. 

Το μείγμα των μέτρων μέχρι τώρα  περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και τις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν ενώ ως επιπλέον  ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση  του κατώτατου μισθού, με τη κυβέρνηση να τρέχει να τη φέρει πολύ πιο γρήγορα.  Και βέβαια, η αιφνιδιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ  εντάσσεται στα μέτρα αυτά. 

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού: Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί

Σούπερ μάρκετ: 5% πάνω οι τιμές το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News