BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος μισθός: «Τρέχουν» οι διαδικασίες – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης

Κατώτατος μισθός: «Τρέχουν» οι διαδικασίες – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, υπό την προεδρία του ομ. καθηγητή Νομικής Αθηνών και Προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ., κ. Κώστα Παπαδημητρίου, ενώ στάλθηκαν και οι προσκλήσεις στους  εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για να συντάξουν την έκθεση τους έως και την 28η Φεβρουαρίου. Η πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς και η προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση των υπομνημάτων και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαρτίου 2022. Μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης, ενώ η εισήγηση του του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού  θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Αποτέλεσμα της νέας fast track διαδικασίας είναι ο νέος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από 1η Μαΐου αντί για 1η Ιουλίου που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού πριν κλείσει ακόμη το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ).

Μέσω της νέας αύξησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω του πληθωρισμού.

Ποια θα είναι η αύξηση;

Με οδηγό την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 αλλά και τις προοπτικές για το 2022, θα «χτιστεί» και η δεύτερη αύξηση και εννοείται λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, προβλέπεται αύξηση, της τάξεως του 5%-6%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 7%-8%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί από 696-703 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα είναι συνάρτηση τόσο της πορείας της  οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού, της αύξησης του  ενεργειακού κόστους, αλλά και της θέσης των κοινωνικών εταίρων. Πάντως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή  βρίσκεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat.

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ε.Ε.: Μεγάλες αποκλίσεις στον κατώτατο μισθό – Ποια η θέση της Ελλάδας

Κατώτατος μισθός: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αύξησή του

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News