ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Προχωρά, αλλά με ασφάλεια»

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Προχωρά, αλλά με ασφάλεια»

Yπάρχουν πλέον οι συνθήκες εκείνες -όπως υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας- που μπορούν να οδηγήσουν στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει να γίνει συνετά  και με ασφάλεια, διαμηνύουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πλέον κλειδώσει καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μια νέα αύξηση του μέσα στο 2022. Ο άγνωστος πλέον παράγοντας είναι το ύψος της αύξησης.

Το 2022 θα είναι  έτος  κατά το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αναμένουν περαιτέρω αύξηση του μισθού  τους πέρα του 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί και μπαίνει σε ισχύ από 1/1/2022.

Το νέο σενάριο

Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, δίνει ώθηση για υψηλότερους μισθούς. Από την άλλη, σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων μια υπέρμετρη αύξηση των μισθών ίσως πυροδοτούσε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού, υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, ανέφερε πως στην κυβέρνηση δεν τους ανησυχεί  καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό κινούνται στο 1%.

Πάντως, η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.  Το σενάριο όπως αυτό πλέον απομακρύνεται για μια διπλάσια αύξηση της ανάπτυξης(12%-14%). Αυτό θα γινόταν σε κανονικές συνθήκες δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες κρίσεις» πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει πως πλέον το σενάριο που προχωρά, όπως φαίνεται, είναι πιο συντηρητικό και οδηγεί σε μια αύξηση διπλάσια από αυτήν που ήδη ισχύει. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η συνολική αύξηση μέσα στο 2022 θα κλειδώσει στο 6-7%.Συνεπώς, το σενάριο αυτό οδηγεί σε ένα κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του 2022

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό, την άνοιξη θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον καθορισμό του κατωτάτου μισθού. Ενώ το καλοκαίρι του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει συμφωνηθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η νέα απόφαση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το νέο  σενάριο προβλέπει  οι νέες αυξήσεις να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την τελική κυβερνητική απόφαση.

Διαβάστε επίσης: 

Barclays: Η οδηγία της Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό και τι σημαίνει για την Ελλάδα

Νέος κατώτατος μισθός – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News