BUSINESS & FINANCE

Το χρονοδιάγραμμα του νέου κατώτατου μισθού και η νέα αύξηση

Το χρονοδιάγραμμα του νέου κατώτατου μισθού και η νέα αύξηση

Tην επιτάχυνση των διαδικασιών για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας. Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου του 2022. Όπως είχε γράψει το «MR», στο τέλος Ιανουαρίου θα αποσταλεί η πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης (αναμένεται να συσταθεί τις επόμενες ημέρες) προς  τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για να συντάξουν την έκθεση τους έως και την 28η Φεβρουαρίου, ενώ η πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς και η προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση των υπομνημάτων και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαρτίου 2022. Μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης, ενώ η εισήγηση του του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού  θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Αποτέλεσμα της νέας fast track διαδικασίας είναι ο νέος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από 1η Μαΐου αντί για 1η Ιουλίου που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού πριν κλείσει ακόμη το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ).

Ποια θα είναι η αύξηση;

Με οδηγό την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 αλλά και τις προοπτικές για το 2022, θα «χτιστεί» και η δεύτερη αύξηση και εννοείται λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού. Βέβαια, ο πρωθυπουργός έχει ανέφερει πως η νέα αύξηση θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που έγινε την 1η/1/2022, οπότε όπως φαίνεται μπαίνει μπροστά το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 5%-6%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 7%-8%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί από 696-703 ευρώ. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζουν το νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα είναι συνάρτηση τόσο της πορείας της  οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού, της αύξησης του  ενεργειακού κόστους, αλλά και της θέσης των κοινωνικών εταίρων. 

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση – Πού θα διαμορφωθεί

Κατώτατος μισθός: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αύξησή του

Κατώτατος μισθός: Σε νέα γενναία αύξηση την 1η Μαίου – Δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News