BUSINESS & FINANCE

Δημόσιο: Προσλήψεις και bonus φέτος – Πώς και πού θα γίνουν

Δημόσιο: Προσλήψεις και bonus φέτος – Πώς και πού θα γίνουν

Σε 20.641 αναμένεται να ανέλθουν οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2022, με το νούμερο αυτό να περιλαμβάνει τις εγκρίσεις προσλήψεων βάσει του Προγραμματισμού 2022, καθώς και τις προσλήψεις από προηγούμενα έτη που δεν υλοποιήθηκαν. 

Οι περισσότερες προσλήψεις, το 2022, αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Υγείας. Οι συνολικές προσλήψεις για το 2022 στο εν λόγω υπουργείο προβλέπεται να ανέλθουν στο 29% του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, εκ των οποίων οι 4.712 αφορούν στον Προγραμματισμό του 2022, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν σε προγραμματισμούς προηγούμενων ετών, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι δομές του υπουργείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το 7% των προσλήψεων αφορά  το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δημόσιο: Προσλήψεις και bonus φέτος – Πώς και πού θα γίνουν-1

Όσον αφορά την προκαλούμενη δαπάνη από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2022, ένα μέρος της δαπάνης έχει ήδη συμπεριληφθεί στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων και το υπόλοιπο στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών στη μείζονα κατηγορία 29 «Πιστώσεις υπό κατανομή». 

Βonus system

Mοντέλο ΕΦΚΑ θα εφαρμοστεί από φέτος σε νευραλγικούς κλάδους του Δημοσίου ώστε να «τρέχουν» γρήγορα κρίσιμα projects και υποθέσεις. 

Συγκεκριμένα, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από φέτος θα εμπεριέχει στόχους, ενώ όποιος υπάλληλος πετυχαίνει τους στόχους, θα επιβραβεύεται με bonus. 

Το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί μόνιμα σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σε άλλους τομείς θα είναι προσωρινό. Δηλαδή όταν προκύπτει ένα project  που απαιτεί ισχυρά κίνητρα για υπαλλήλους, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα διάστημα. Οι ταχύτεροι και ποιοτικότεροι υπάλληλοι θα επιβραβεύονται. 

Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά για το 2022, με αυτό τον τρόπο θα εξεταστεί εάν το σύστημα των bonus μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα δουλειάς. 

Σε δεύτερη φάση και εάν αποδειχθεί πως όντως οι υπάλληλοι εργάζονται καλύτερα όταν υπάρχουν χρηματικά κίνητρα, τότε ο μηχανισμός θα γίνει μόνιμος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έτσι το 2023 και το 2024 θα υπάρχουν κονδύλια περαιτέρω για την εφαρμογή του bonus-system στο Δημόσιο.  

Η μεταρρύθμιση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ, ενώ ένα επιπλέον ποσό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Διαβάστε επίσης: 

«Γρήγορο» Δημόσιο μέσω bonus system – Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο

«Αυγάτεψαν» πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι – Πώς επέδρασαν οι ανάγκες της πανδημίας

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι; Πόσα θα δώσουμε για παιδεία, υγεία και άμυνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News