ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια υπουργεία εγκαταλείπουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης – Πού θα γίνουν προσλήψεις

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια υπουργεία εγκαταλείπουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης – Πού θα γίνουν προσλήψεις

Σχεδόν διπλάσιες αναμένονται οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ αυξημένες σε σχέση με το 2019 θα είναι οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και το 2022. 

Συγκεκριμένα, για το 2021 εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση 15.174 υπάλληλοι του Δημοσίου, όταν το 2019 αποχώρησαν 8.191 εργαζόμενοι και το 2020 είχε αποχωρήσει 11.367 εργαζόμενοι. Άλλοι 9.652 εκτιμάται πως θα είναι οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν το 2022.

Κατά τα τελευταία έτη, όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που «ανοίγουν την πόρτα» της συνταξιοδότησης, προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, από όπου και προέρχεται το 66% από το σύνολο των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης κατά το έτος 2020 (44% και 22% αντίστοιχα για τα δύο υπουργεία). 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, οι αποχωρήσεις στα δύο αυτά υπουργεία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 73% (53% και 20% αντίστοιχα) του συνόλου των αποχωρήσεων του 2021. 

Ως αποτέλεσμα, οι προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και το 2022 θα αφορούν κυρίως τη στελέχωση των υπηρεσιών και των υπουργείων αυτών.

Ποιες προσλήψεις θα γίνουν

Το 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αυξημένων αποχωρήσεων, αλλά και της καθυστέρησης στην εφαρμογή των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των νέων διορισμών και προσλήψεων λόγω των έκτακτων περιορισμών (π.χ. εξ αποστάσεως εργασία). 

Συνεπώς, παρόλο που οι νέες προσλήψεις στην κεντρική διοίκηση, με βάση τον κανόνα 1:1, για το 2020 ανέρχονταν σε 10.500, τελικά πραγματοποιήθηκαν 4.819 προσλήψεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία ΕΣΥ), καθώς και εισαγωγές στις παραγωγικές σχολές ένστολων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Πέραν όμως των προγραμματισμένων αυτών προσλήψεων, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκαν 4.500 διορισμοί για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Το έτος 2021, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν σε 26.000, περιλαμβάνοντας τις εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις του Προγραμματισμού 2021, έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και σημαντικό αριθμό προσλήψεων (εντός του κανόνα προσλήψεων) που δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα έτη. 

Ειδικότερα, λόγω του μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκαν διορισμοί 11.700 εκπαιδευτικών για τη στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας. 

Το έτος 2022, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις προβλέπεται να ανέλθουν σε 20.641, περιλαμβάνοντας τις εγκρίσεις προσλήψεων βάσει του Προγραμματισμού 2022, καθώς και τις προσλήψεις από προηγούμενα έτη που δεν υλοποιήθηκαν. 

Οι περισσότερες προσλήψεις, το 2022, αναμένεται να γίνουν  από το υπουργείο Υγείας. Οι συνολικές προσλήψεις για το 2022 στο εν λόγω υπουργείο προβλέπεται να ανέλθουν στο 29% του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, εκ των οποίων οι 4.712 αφορούν στον Προγραμματισμό του 2022, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν σε προγραμματισμούς προηγούμενων ετών, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι δομές του υπουργείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το 7% των προσλήψεων αφορά  το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια υπουργεία εγκαταλείπουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης – Πού θα γίνουν προσλήψεις-1

Όσον αφορά την προκαλούμενη δαπάνη από τους νέους  διορισμούς και προσλήψεις για τα έτη 2021 και 2022, ένα μέρος της δαπάνης έχει ήδη συμπεριληφθεί στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων και το υπόλοιπο στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών στη μείζονα κατηγορία 29 «Πιστώσεις υπό κατανομή». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News