ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πρόγραμμα κατάρτισης για υπηρεσίες φύλαξης

Έρχεται πρόγραμμα κατάρτισης για υπηρεσίες φύλαξης

Μπορεί οι «πράσινες» και ψηφιακές δεξιότητες που θα ξεκλειδώσουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ να αποτελούν το μέλλον της κατάρτισης στην Ελλάδα και όχι μόνο, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη ανάγκες κατάρτισης και σε άλλους κλάδους όπως αυτόν της παροχής των υπηρεσιών ασφάλειας. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους έτσι ώστε όσοι συμμετέχουν να απασχοληθούν στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου ασφάλειας-φύλαξης, η ζήτηση για υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι διαρκώς αυξανόμενη ενώ είναι σημαντικό οι νέες θέσεις που δημιουργούνται να καλυφθούν μέσα από σωστά καταρτιζόμενους υπαλλήλους. Την ανάγκη αυτή έρχεται να απαντήσει το νέο πρόγραμμα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εναντικούς ελέγχους ζητά ο κλάδος

Βέβαια ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και είχαν προτάξει κατά τη συνάντησή τους και οι εκπρόσωποι του κλάδου στον υπουργό Εργασίας, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ιδίως την τήρηση του ωραρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.800 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου (οι 524 από αυτούς μετά από καταγγελίες), εντοπίστηκαν 545 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν: αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, παραβίαση του ωραρίου εργασίας, άρνηση πρόσβασης / παροχής στοιχείων, έλλειψη πίνακα προσωπικού και παραβάσεις που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Προγράμματα για ανέργους 

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για την κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων. Το πρόγραμμα που απλώνεται μέχρι και το 2025 αφορά 500.000 ανέργους ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Περίπου 150.000 δικαιούχοι μάλιστα στο τέλος του 2022 θα αποκτήσουν πιστοποιητικό για βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 25.000 άτομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News